Γλαύκωμα: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά

Τα συμπεράσματα και οι προβληματισμοί των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο Αμερικανοευρωπαϊκής Εταιρίας Οφθαλμοχειρουργικής.

Το γλαύκωμα, μία από τις κύριες ασθένειες τύφλωσης στο δυτικό κόσμο, παραμένει μία ύπουλη πάθηση καθώς συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Παράλληλα, υπάρχει προβληματισμός των ειδικών για το αν αντιμετωπίζεται σωστά από τους οφθαλμιάτρους.

Έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι μόνο οι μισοί περίπου από όσους έχουν διαγνωσθεί με την πάθηση εφαρμόζουν τη θεραπεία που τους έχει δοθεί, παρότι κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την όρασή τους.

Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Βερολίνο, ομιλητής και εισηγητής στο Συνέδριο Αμερικανοευρωπαϊκής Εταιρίας Οφθαλμοχειρουργικής, Dr. Manfred Tetz

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σύμφωνα με την Αμερικανοευρωπαϊκή Εταιρία Οφθαλμοχειρουργικής, η χειρουργική αντιμετώπιση του γλαυκώματος «επιστρατεύεται» όταν το γλαύκωμα δεν αντιμετωπίζεται με αντιγλαυκωματικά κολλύρια. Σήμερα υπάρχει μεγάλη γκάμα αντιγλαυκωματικών κολλυρίων που μπορούν να ρυθμίσουν την πίεση του ματιού σε πολύ καλά επίπεδα. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε αναγκαστικά οι χειρουργοί οφθαλμίατροι προχωρούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η πιο απλή από αυτές είναι η τραμπεκιουλοπλαστική, η οποία γίνεται με laser, μία επέμβαση η οποία μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση από 4 έως και 8 μονάδες σε κάποια μάτια, ειδικά σε αυτά που έχουν ψευδοαποφολίδωση, και η διάρκειά της μπορεί να είναι μεταξύ 2 έως 5 έτη.

Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι αρκετό, αναγκαστικά πρέπει να υποβληθεί ο/η ασθενής σε αντιγλαυκωματική επέμβαση, η οποία στις περισσότερες δυτικές χώρες είναι πρώτα η ραμπεκιουλεκτομή, συνήθως με κάποιον αντιμεταβολίτη όπως η μιτομυσίνη. Στη χώρα μας και σε χώρες της Μέσης Ανατολής αυτή δείχνει να έχει περιορισμένη επιτυχία, περίπου στο 50%, γιατί εύκολα το σώμα ουλοποιεί και χαλάει το αποτέλεσμα της τραμπεκιουλεκτομής.

Η εναλλακτική λύση είναι μία αντιγλαυκωματική επέμβαση με τη χρήση μίας μικρής προσθετικής βαλβίδας. Η πιο δημοφιλής στη χώρα μας είναι η αντιγλαυκωματική βαλβίδα Ahmed που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

«Είναι καλό να συζητήσετε με τον οφθαλμίατρό σας για το γλαύκωμα, για το οικογενειακό σας ιστορικό και αν αυτό προδιαθέτει σε υψηλότερο ρίσκο γλαυκώματος και για το ποια θα πρέπει να είναι η ετήσια παρακολούθηση και η θεραπεία, σε περίπτωση που διαγνωστεί γλαύκωμα», επισημαίνει οΈλληνας καθηγητής Οφθαλμολογίας, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, διοργανωτής του Συνεδρίου και, επίσης, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Αμερικανοευρωπαϊκής Εταιρίας Οφθαλμικής Χειρουργικής.

Η επιστημονική ομάδα του κ. Κανελλόπουλου, από το Φεβρουάριο του 2014, είναι η πρώτη στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί το νέο μοντέλο της αντιγλαυκωματικής βαλβίδας Ahmed N-4, το υλικό της οποίας είναι πορώδες, με αποτέλεσμα η βαλβίδα να εκτονώνει την ενδοφθάλμια πίεση, όταν αυτή φτάσει να είναι υψηλή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».