Πώς συνδέεται η γνωστική ικανότητα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Η ικανότητα ενός ανθρώπου να συζητά και να λύνει προβλήματα ενδέχεται να συνδέεται με τον κίνδυνο που διατρέχει να διαγνωστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 4.000 άτομα, περίπου 75 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας, αλλά είχαν καρδιοπάθεια ή διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, λόγω  υψηλής αρτηριακής πίεσης,  διαβήτη ή καπνίσματος. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ για την αξιολόγηση του επιπέδου της γνωστικής ικανότητας  τους και κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες χαμηλού, μέτριου ή υψηλού επιπέδου, βάσει των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για περίπου τρία χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με τα χαμηλά επίπεδα γνωστικής ικανότητας  είχαν 85 % περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, σε σύγκριση με εκείνους που ανήκαν στην ομάδα με τις υψηλές βαθμολογίες. Επίσης, σχετίζονταν  με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου συνδέονται στενότερα από ό, τι φαινόταν και ότι η γνωστική λειτουργία θα πρέπει να είναι μέρος της αξιολόγησης του μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.