Άλλος ένας λόγος για να περιορίσετε το κόκκινο κρέας

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σε καθημερινή βάση, ενδέχεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Γερμανία.

Λίγο μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της εμφάνισης καρκίνου, μια νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει άλλον έναν λόγο για να μην το συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας μενού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wurzburg διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως έδειξε, η έρευνά τους μάλιστα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες, ενώ όσο περισσότερο κρέας  καταναλώνουν, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία περίπου 11.000 μεσήλικων ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις και παρακολούθησαν τους μισούς από αυτούς για περίπου 23 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Αυτοί που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν κατά 47 % υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (προκαλείται από απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων που αιματώνουν τον εγκέφαλο) από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν συνήθως τη μικρότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος.
  • Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως μπέικον, λουκάνικα και καπνιστά αλλαντικά, διέτρεχαν κατά 24% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.
  • Ειδικά οι άνδρες, οι οποίοι κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά, είχαν κατά 62% μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.
  • Η κατανάλωση πρωτεϊνών από άλλες πηγές (πουλερικά, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί) δεν φάνηκε να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
  • «Παρόλο που ορισμένες προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετίσει την πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή με το εγκεφαλικό, τα ευρήματά τους ήταν αντιφατικά. Η παρούσα μελέτη ενισχύει εκείνα που δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Bernhard Haring, από το Κέντρο Καρδιακής Ανεπάρκειας του πανεπιστημίου Wurzburg .
  • Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να αποκλειστεί το κόκκινο κρέας από τη διατροφή μας – ιδίως εάν πρόκειται για άπαχο – αρκεί να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Stroke.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.