Αντιμετώπιση της ορμονοεξαρτώμενης ακμής με 8 κινήσεις

Η ακμή έχει ταυτιστεί με την εφηβεία. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες, επαναφέροντας μνήμες και προβλήματα του παρελθόντος. Κύριος ένοχος, οι ορμόνες!

Η εμφάνιση ακμής στους ενήλικες δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Women?s Health, το 26% των γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής στα 30 τους και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. «Είναι πολύ συνηθισμένο για μια γυναίκα να έρθει στο γραφείο μου για μια διαδικασία αντι-γήρανσης και να παραδεχτεί ότι ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα με την ακμή», αναφέρει  η Whitney Bowe, MD, δερματολόγος στο Briarcliff Manor, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την Bowe , ενώ τα βακτήρια (P. acnes) και η φλεγμονή είναι οι δύο βασικοί ένοχοι, η ακμή επηρεάζεται, επίσης, από τις ορμόνες. «Όταν οι υποδοχείς ανδρογόνων μιας γυναίκας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, αυτές οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή ελαίου και να κάνουν τα κύτταρα του δέρματος κολλώδη, οδηγώντας σε φραγμένους πόρους και εξάρσεις», εξηγεί η ίδια.

Οι ενδείξεις της ορμονοεξαρτώμενης ακμής περιλαμβάνουν την εμφάνιση κύστεων, κυρίως χαμηλά στο πρόσωπο και ειδικά κατά μήκος του σαγονιού και προς το λαιμό και εξάρσεις πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Εδώ και χρόνια, οι γιατροί συνταγογραφούν γι’ αυτόν τον τύπο ακμής αντισυλληπτικά χάπια, με το συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, ο οποίος μειώνει την ποσότητα ανδρογόνων που παράγει ο οργανισμός, περιορίζοντας έτσι το πρόβλημα. Ωστόσο, ορισμένοι δεν επιθυμούν να πάρουν αντισυλληπτικά ή, αν παίρνουν, δεν θέλουν να τα αλλάξουν.

Σε αυτήν την περίπτωση ή ακόμα και επικουρικά με τη φαρμακευτική θεραπεία μπορούν να εφαρμόσουν τα παρακάτω μέτρα για να απαλλαγούν από την ακμή τους:

  1. Ήπιο καθαρισμό:  Πλένετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό, δύο φορές την ημέρα, για να κρατήσετε τους πόρους μακριά από τη βρωμιά, το έλαιο και το μακιγιάζ.
  2. Απαλή περιποίηση: Αμέσως μετά τον καθαρισμό απλώστε μία τοπική θεραπεία κατά της ακμής. Η δρ Bowe προτείνει τζελ με δαψόνη, ένα απαλό, αλλά αποτελεσματικό συστατικό, που είναι ιδανικό για το ενήλικο θηλυκό δέρμα.
  3. Έξυπνη ενυδάτωση:  Χρησιμοποιήστε oil-free ενυδατική κρέμα και εφαρμόστε τη, μόνο τις περιοχές που αισθάνεστε ξηρές.
  4. Λήψη προβιοτικών:  Πάρτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή φάτε γιαούρτι με ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες μία φορά την ημέρα. Τα προβιοτικά λειτουργούν βοηθώντας το έντερο να καταπραΰνει τη φλεγμονή, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ακμής.
  5. Χημικό πήλινγκ: Συζητήστε με το δερματολόγο σας για μια σειρά από χημικά πήλινγκ. Συνήθως, οι θεραπείες με μια ήπια δόση γλυκολικού ή άλφα-υδροξέως οξέος, απομακρύνουν τα κολλώδη, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, που μπορεί να φράξουν τους πόρους.
  6. Αλλαγές στη διατροφή: Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως τα άπαχα, τα οποία μπορεί να έχουν περισσότερες ορμόνες που επηρεάζουν την ακμή. Μια καλή επιλογή είναι να τα αντικαταστήσετε με γάλα αμυγδάλου. Επίσης, περιορίστε την πρόσληψη τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά.
  7. Περισσότερη κίνηση:  Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος.
  8. Λιγότερο άγχος: Δοκιμάστε πρακτικές  μείωσης του στρες, όπως γιόγκα, μασάζ και διαλογισμό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.