6 σημάδια ότι ο πόνος στη μέση κρύβει κάτι σοβαρό

Από τον Μάνο Σιγανό

Η οσφυαλγία και οι πόνοι στη μέση είναι αρκετά ενοχλητικοί. Αυτά είναι τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν πρόκειται για κάτι σοβαρότερο.

Μπορεί να φταίει η δουλειά γραφείου

Ο πόνος στο πάνω μέρος της μέσης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κακή στάση του σώματος. Το να κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο και να δουλεύετε στον υπολογιστή, μικραίνει τους μύες σας στο στήθος αλλά ταυτόχρονα «τραβάει τους μύες του πάνω μέρους της μέσης. Οι σπασμοί και οι πόνοι λοιπόν, είναι πολύ συχνή απόρροια αυτού του τρόπου ζωής.

Μπορεί να οφείλεται στο στρες

Μαζί με την κακή στάση του σώματος, το τράβηγμα των μυών γύρω από τον λαιμό και τους ώμους σας, μπορεί να οφείλεται και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Το στρες, για παράδειγμα είναι μια κύρια αιτία μυϊκών πόνων

Τι μπορείτε να κάνετε

Ένας συνηθισμένος μυϊκός πόνος, κρατάει μερικές ημέρες, το πολύ 3-4. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να μην κουράζεστε και να μην ζορίζετε τους μύες σας. Οι φυσιοθεραπευτές προτείνουν ξεκούραση, πάγο και αντιφλεγμονώδεις αλοιφές για να ανακουφίζεστε από τον πόνο.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Αν ο πόνος επιμένει για πολλές μέρες ακόμα ή δεν σας ανακουφίζουν τα συνήθη φάρμακα για τους μυϊκούς πόνους, τότε καλύτερα να σας δει ένας γιατρός. Ένας ειδικός ορθοπεδικός μπορεί να σας εξετάσει και να καταλάβει το πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος, και να σας προτείνει τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Αν ο πόνος δεν φεύγει

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, σπιτικές θεραπείες, αλοιφές, πάγο, μασάζ, ακόμα και καινούριο στρώμα αγοράσατε. Ο πόνος όμως, δεν λέει να εξαφανιστεί στη μέση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως να οφείλεται σε κάτι σοβαρότερο από έναν απλό μυϊκό τραυματισμό. Στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί ο πόνος αυτός να οφείλεται στην ύπαρξη καρκινικού όγκου στους πνεύμονες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει ότι ένας εξελιγμένος καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει πόνο στα κόκκαλα και στη μέση, παράλληλα με απώλεια βάρους και αδυναμία. Αν υποπτεύεστε κάτι τέτοιο, τότε αμέσως να πάτε στον γιατρό.

Βρεθήκατε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα

Αν τρακάρατε με το όχημά σας, ή ήσασταν απλά επιβάτης σε ένα όχημα που πήρε μέρος σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, υπάρχει η πιθανότητα να τραυματιστήκατε χωρίς να το καταλάβετε. Μπορεί να νιώσατε εντάξει εκείνη την στιγμή, αλλά κατά το τρακάρισμα να τιναχτήκατε απότομα, με αποτέλεσμα να νιώσετε έναν πόνο ή ένα τράβηγμα στη μέση, κάποιες ώρες μετά. Κάντε μια ακτινογραφία για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε τραυματιστεί.

Πονάτε και στο πλάι

Ο καθένας που έχει περάσει πέτρα στη χολή, αναγνωρίζει τον πόνο. Η πέτρα στη χολή προκαλεί αφόρητο πόνο στο πάνω μέρος της μέσης, στο πλάι, κάτω από τα πλευρά σας και ένας τρόπος να την αναγνωρίσετε, είναι αν τα ούρα σας έχουν πιο καφέ-κόκκινο χρώμα. Τότε, επισκεφθείτε τον γιατρό.

Έχετε πυρετό

Γρίπες, covid-19 και πολλοί άλλοι ιοί κυκλοφορούν, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο. Δεν είναι απίθανο, ένας έντονος πόνος στην περιοχή της μέσης, να μην είναι μυϊκός, αλλά να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας γρίπης, ειδικά αν συνδυάζεται με πυρετό. Παρόλο που είναι σπάνια μια τέτοια περίπτωση, υπάρχουν πιθανότητες να εμφανιστεί και σε εσάς.

Πονάτε όταν ανασαίνετε

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Πώς νιώθετε; Αν πονάτε πολύ, τότε σίγουρα κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Μια πιθανή και επείγουσα αιτία αυτού του πόνου, μπορεί να είναι η πνευμονική εμβολή. Αν ο πόνος στη μέση γίνεται πιο έντονος όταν ανασαίνετε, αλλά και όταν λαχανιάζετε πιο εύκολα, καλό θα είναι να καλέσετε ασθενοφόρο.

Τα πόδια σας είναι αδύναμα

Αν νιώθετε και τα πόδια σας αδύναμα, παράλληλα με τον πόνο στη μέση, ίσως να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχετε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη). Αν σηκώσατε κάτι πολύ βαρύ πρόσφατα και χρησιμοποιήσατε τους μυς της μέσης, αντί για τα πόδια, είναι πιθανό να πάσχετε από δισκοκήλη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Θεσσαλονίκη: Δράση προαγωγής υγείας για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής

Το τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνδιοργανώνουν δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, με στόχο την πρόληψη της μαθητικής διαρροής και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης.

«Κάν’το Σωστά»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

To Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Κάν’το Σωστά», για μαθητές  Λυκείων και Γυμνασίων της πόλης των Σερρών, στις 23 & 24 Απριλίου 2024.