spot_imgspot_img

Βρογχίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή των βρόγχων που διακρίνεται σε οξεία και χρόνια βρογχίτιδα.

Συμπτώματα

Είτε πρόκειται για οξεία βρογχίτιδα είτε για χρόνια βρογχίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Βήχα

*Παραγωγή βλέννας (πτύελα), η οποία μπορεί να είναι διαυγής ή να έχει λευκό, κιτρινωπό-γκρι ή πράσινο χρώμα. Σπάνια, μπορεί να συνοδεύεται  και από αίμα

*Αίσθημα κόπωσης

*Δυσκολία στην αναπνοή

*Χαμηλός πυρετός και ρίγη

*Δυσφορία στο στήθος

*Συριγμός στην αναπνοή

Εάν έχετε οξεία βρογχίτιδα, μπορεί να εκδηλώνεται συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, όπως ήπιο πονοκέφαλο ή πόνο στο σώμα. Ενώ αυτά τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται σε περίπου μία εβδομάδα, μπορεί να σας παραμείνει ένας ενοχλητικός βήχας που επιμένει για αρκετές εβδομάδες. Η χρόνια βρογχίτιδα, από την άλλη,  ορίζεται ως παραγωγικός βήχας που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, που επαναλαμβάνεται κατά περιόδους για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα χρόνια. Εάν έχετε χρόνια βρογχίτιδα, είναι πιθανό να περνάτε περιόδους που ο βήχας σας επιδεινώνεται ή να εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα, όπως αυτά που περιγράψαμε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περνάτε μια οξεία φάση λοίμωξης μαζί με τη χρόνια βρογχίτιδα.

Οι αιτίες

Η οξεία βρογχίτιδα είναι κατά κανόνα επακόλουθο οξείας λοίμωξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών (φάρυγγα, λάρυγγα, τραχείας). Μεταδίδεται από τα σταγονίδια του βήχα, ενώ προκαλείται από ιούς και βακτήρια.

Σε ο, τι αφορά στην χρόνια μορφή της νόσου σχεδόν όλοι οι καπνιστές που καπνίζουν πάνω από 10 χρόνια παρουσιάζουν χρόνια βρογχίτιδα. Στη χρόνια βρογχίτιδα, εκδηλώνεται με βήχα με φλέματα τις περισσότερες μέρες του μήνα. Στην αρχή εκδηλώνεται σαν ένας απλός τσιγαρόβηχας, που επιδεινώνεται τον χειμώνα και είναι περισσότερο έντονος το πρωί.

Εκτός από το κάπνισμα, για την πάθηση αυτή ευθύνονται: η έκθεση στη σκόνη ή σε διάφορες ερεθιστικές ουσίες για τους πνεύμονες και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Η βρογχίτιδα παρουσιάζει εξάρσεις, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε αλλεργικές αντιδράσεις.

Διάγνωση

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών που εκδηλώνεται η ασθένεια, μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν τα συμπτώματα της βρογχίτιδας απ? αυτά του κοινού κρυολογήματος. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να γίνει εξαρχής σωστή διάγνωση. Κατά την κλινική εξέταση, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει το στηθοσκόπιο για να ακούσει προσεκτικά τους πνεύμονές σας καθώς αναπνέετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προτείνει και τις ακόλουθες εξετάσεις:

Ακτινογραφία θώρακος: μια ακτινογραφία θώρακα μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε πνευμονία ή κάποια άλλη πάθηση στην οποία μπορεί να οφείλεται ο βήχας σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ήσασταν καπνιστής στο παρελθόν ή αν καπνίζετε ακόμη.

Μικροβιολογικός έλεγχος πτυέλων: τα πτύελα είναι η βλέννα που παράγεται, όταν βήχετε από τους πνεύμονές σας. Η βλέννα μπορεί να ελεγχθεί για να διαπιστωθεί εάν έχετε μικρόβια που θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν από αντιβιοτικά. Από τα πτύελα μπορεί, επίσης, να διαπιστωθεί αν έχετε κάποια μορφή αλλεργίας.

Δοκιμή πνευμονικής λειτουργίας: κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εξέτασης φυσάτε μια συσκευή που ονομάζεται σπιρόμετρο, το οποίο μετρά πόσο αέρα μπορούν να χωρέσουν οι πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα μπορείτε να εκπνέετε τον αέρα αυτόν από τους πνεύμονες. Αυτή η εξέταση ελέγχει το αναπνευστικό σας σύστημα και για ενδείξεις άσθματος.

Θεραπεία ? αντιμετώπιση

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας βελτιώνονται χωρίς θεραπεία, συνήθως εντός δύο εβδομάδων.

Φάρμακα: επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλα φάρμακα, όπως: σιρόπι για τον βήχα. Εάν ο βήχας σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε αντιβηχικά πριν από τον ύπνο.

Εάν έχετε αλλεργίες, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εισπνεόμενα και άλλα φάρμακα για να μειώσετε τη φλεγμονή ή βρογχοδιασταλτικά.

Εάν έχετε χρόνια βρογχίτιδα, μπορεί να επωφεληθείτε από ένα πρόγραμμα άσκησης της αναπνοής κατά το οποίο ο γιατρός θα σας διδάξει πώς να αναπνέετε πιο εύκολα και να ενισχύσετε την αναπνευστική σας ικανότητά.

Πρόληψη

*Για την πρόληψη της οξείας βρογχίτιδας αποφύγετε την επαφή με άτομα που νοσούν. Πλένετε καλά τα χέρια σας, κυρίως πριν από το φαγητό, και αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας (μύτη, στόμα, μάτια).

* Αποφεύγετε τα μέρη με συνωστισμό καθώς και την υγρασία ή το ψυχρό περιβάλλον.

* Φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς.

* Εμβολιαστείτε (π.χ. κατά της γρίπης) αν συμφωνεί και ο γιατρός σας.

* Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε και το παθητικό κάπνισμα που αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

* Αποφύγετε την έκθεση σας σε χημικά συστατικά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αν η ατμόσφαιρα στο χώρο της εργασίας ή του σπιτιού σας είναι βεβαρημένη με ερεθιστικές ουσίες για το αναπνευστικό σύστημα, καλό είναι να διαπιστώσετε ποιες ουσίες σάς ενοχλούν και να τις αποφεύγετε όσο γίνεται.

* Εντάξτε στην καθημερινότητά σας κάποια σωματική δραστηριότητα (γυμναστική, περπάτημα, ποδήλατο ή όποια άλλη μορφή άσκησης σας ταιριάζει).

* Μην αμελείτε να αντιμετωπίζετε έγκαιρα τις αναπνευστικές λοιμώξεις, καθώς είναι πιθανό να επισπεύσουν ή να επιδεινώσουν τη χρόνια βρογχίτιδα.

*Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν είστε καπνιστής άνω των 40 ετών μια σπιρομέτρηση είναι μια απαραίτητη εξέταση. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία θα εμποδίσει την εξέλιξη της νόσου.

*Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, ειδικά αν καπνίζετε, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Προηγούμενο άρθροΟισοφαγίτιδα
Επόμενο άρθροΓαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;