spot_imgspot_img

Γαστρίτιδα

Πρόκειται για μία φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου που προκαλείται μεταξύ άλλων από υπερέκκριση οξέος ή από βακτήρια. Η φλεγμονή της γαστρίτιδας είναι συχνότερα το αποτέλεσμα μόλυνσης από το ίδιο βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου. Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή σταδιακά (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε έλκος και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η γαστρίτιδα δεν αποτελεί σοβαρή υπόθεση και βελτιώνεται γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία.

Συμπτώματα

*Καούρες

*Ναυτία

*Τάση για εμετό

*Ξινίλες

*φούσκωμα και πόνος

*Αίσθημα πληρότητας στην άνω κοιλιακή χώρα μετά το φαγητό

Οι αιτίες

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων: τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι ερεθιστικά για το στομάχι και μερικές φορές συμβάλλουν στην εκδήλωση γαστρίτιδας και στομαχικών προβλημάτων. Γι’ αυτό αν παίρνετε τέτοια αγωγή, πρέπει παράλληλα να λαμβάνετε μέτρα γαστροπροστασίας με φάρμακα που προστατεύουν το στομάχι μειώνοντας τα γαστρικά οξέα.

Ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γαστρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της σαρκοείδωσης, μια νόσος κατά την οποία αναπτύσσονται φλεγμονώδη κύτταρα στο σώμα.

Υπερβολική χρήση αλκοόλ: το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας, γεγονός που το καθιστά πιο ευάλωτο στα γαστρικά οξέα. Η κατάχρηση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει οξεία γαστρίτιδα.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας συμβάλλει η λήψη αντιόξινων και φαρμάκων που εξουδετερώνουν την έκκριση του οξέος. Επίσης, καλό είναι να προβείτε σε ορισμένες διαιτητικές αλλαγές, όπως λ.χ. να αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές, τα βαριά γεύματα και τα καρυκεύματα. Περιορίστε το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και το αλκοόλ.

Διάγνωση

Εξετάσεις για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori.): Ο γιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν έχετε το συγκεκριμένο βακτήριο που ενοχοποιείται για την γαστρίτιδα. Το H. pylori μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση αίματος, κοπράνων ή από την αναπνοή.

Γαστροσκόπηση: Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας περνά έναν εύκαμπτο σωλήνα εξοπλισμένο με έναν φακό-κάμερα στην άκρη του, ο οποίος περνάει από τον οισοφάγο, στο στομάχι και το λεπτό έντερο. Χρησιμοποιώντας το ενδοσκόπιο, ο γιατρός αναζητά ενδείξεις φλεγμονής. Εάν βρεθεί ύποπτη περιοχή, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει μικρά δείγματα ιστών για βιοψία.

Ακτινογραφία του ανώτερου πεπτικού συστήματος. Με αυτή μπορεί ο γιατρός να αποκομίσει μια σαφή εικόνα του οισοφάγου, του στομάχου και του λεπτού εντέρου για να διαπιστώσει τυχόν προβλήματα. Για καλύτερη απεικόνιση θα σας χορηγηθεί πρώτα ένα λευκό υγρό (που περιέχει βάριο) το οποίο θα απορροφήσει το πεπτικό σας σύστημα.

Προηγούμενο άρθροΔισκοκήλη
Επόμενο άρθροθυρεοειδίτιδα
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης