spot_imgspot_img

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός  είναι μια κοινή και γενικά θεραπεύσιμη οφθαλμική πάθηση που προκαλείται από ανισομερή καμπυλότητα του ματιού σας οποία επιφέρει θολή όραση.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του αστιγματισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θολή ή παραμορφωμένη όραση

Πονοκέφαλοι

Δυσκολία στη νυχτερινή όραση

Στραβισμός

Διάγνωση

Επισκεφτείτε έναν γιατρό για τα μάτια σας εάν τα συμπτώματα σας εμποδίζουν να απολαύσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες ή περιορίζουν την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες. Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να καθορίσει εάν έχετε αστιγματισμό και, εάν έχετε, σε ποιο βαθμό. Αυτός μπορεί στη συνέχεια να σας συμβουλεύσει για τις επιλογές που έχετε για να διορθώσετε την όρασή σας.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που ο αστιγματισμός σας χρειάζεται κάποια αντιμετώπιση, οι επιλογές θεραπείας είναι οι διορθωτικοί φακοί (γυαλιά ή φακοί επαφής) ή η χειρουργική επέμβαση.

Αιτίες

Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν είτε η μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας (κερατοειδής) είτε ο φακός του ματιού σας έχουν ανισομερείς καμπύλες. Αντί, δηλαδή, όπως είναι το φυσιολογικό να έχουν μια καμπύλη σαν μπάλα, η επιφάνεια τους -στην περίπτωση αστιγματισμού- έχει σχήμα ωοειδές. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί θολή όραση σε όλες τις αποστάσεις. Ο αστιγματισμός εμφανίζεται συχνά εκ γενετής και μπορεί να συνυπάρχει σε συνδυασμό με μυωπία. Συχνά δεν είναι αρκετά έντονος για να χρειαστεί κάποια διορθωτική επέμβαση.

Πρόληψη

Η πρόληψη αφορά κυρίως την παιδική ηλικία. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν

* Να ελέγχετε την απόσταση της οθόνης του υπολογιστή ( καλό είναι να βρίσκεται στο ύψος των ματιών).

* Να μεριμνάτε εγκαίρως για κάθε πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στα μάτια του παιδιού σας.

* Να φροντίσετε να φοράτε πάντα γυαλιά (αν φοράτε).

* Να προστατεύετε τα μάτια από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία με τη χρήση απορροφητικών γυαλιών ηλίου.

* Να ελέγχετε πάντα τις συνθήκες φωτισμού όταν διαβάζετε εσείς ή το παιδί, επειδή ο κακός φωτισμός, κουράζει τα μάτια και μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στην όραση.

Παιδιά και έφηβοι

Τα παιδιά μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν θολή όραση, επομένως, πρέπει να ελεγχθούν για τυχόν οφθαλμικές παθήσεις. Συγκεκριμένα πρέπει να ελεγχθεί η όρασή τους από παιδίατρο, οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη στις ακόλουθες ηλικίες: Κατά τη διάρκεια της βρεφικής περιόδου, έως τη σχολική ηλικία και κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, κάθε ένα έως δύο χρόνια με επισκέψεις στον οφθαλμίατρο.

Προηγούμενο άρθροΔιαβήτης
Επόμενο άρθροΔιάστρεμμα
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;