spot_imgspot_img

Δερματίτιδα

Η δερματίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τους ερεθισμούς του δέρματος. Είναι μία αρκετά κοινή πάθηση που έχει πολλές αιτίες και εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Συνήθως συνοδεύεται από φαγούρα, ξηρότητα ή εξάνθημα σε πρησμένο και ερεθισμένο δέρμα. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, εκχύλιση, κρούστα ή ξεφλούδισμα στο δέρμα σας. Παραδείγματα αυτής της πάθησης είναι η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η πιτυρίδα και η εξ επαφής δερματίτιδα.

Η δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική, αλλά μπορεί να σας ταλαιπωρήσει αρκετά. Η τακτική ενυδάτωση βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων, ενώ η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτικές αλοιφές, κρέμες και ειδικά σαμπουάν.

Συμπτώματα

Κάθε τύπος δερματίτιδας διαφέρει και τείνει να εμφανίζεται σε διαφορετικά μέρη του σώματός.

Συμπτώματα διαφορετικών τύπων δερματίτιδας είναι τα εξής:

? Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα): Εμφανίζεται συνήθως από την παιδική ηλικία. Το κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα θα το δείτε στα σημεία εκείνα που το δέρμα λυγίζει, δηλαδή, στο εσωτερικό των αγκώνων, στο πίσω μέρος των γονάτων και στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ενώ μπορεί να βγάλει υγρό αν γρατσουνιστεί ή ξεφλουδίσει. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζουν συχνά βελτίωση με εποχιακές εξάρσεις.

? Εξ επαφής δερματίτιδα: Το κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα εμφανίζεται όταν το δέρμα σας έρθει σε επαφή με ουσίες ή συστατικά που μπορεί να το ερεθίσουν ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, ενώ συχνά στα σημεία αυτά αναπτύσσονται και φουσκάλες.

?Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Αυτός ο τύπος δερματίτιδας προκαλεί φολιδωτά μπαλώματα, κόκκινο δέρμα και επίμονη πιτυρίδα, ενώ επηρεάζει συνήθως λιπαρές περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη. Είναι συνήθως μια μακροχρόνια πάθηση, ενώ και σε αυτόν τον τύπο δερματίτιδας οι περίοδοι βελτίωσης διαδέχονται τις εποχιακές εξάρσεις.

? Οζώδες έκζεμα: Με αυτόν τον τύπο, το προσβεβλημένο δέρμα πυκνώνει και αναπτύσσει εξογκώματα στα θυλάκια των μαλλιών. Ο τύπος αυτός  εμφανίζεται συχνά σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Αν:

? Ταλαιπωρείστε σε βαθμό που χάνετε τον ύπνο σας ή αποσπάστε από τις καθημερινές σας συνήθειες

? Αισθάνεστε πόνο στο δέρμα σας

? Υποψιάζεστε ότι το δέρμα σας έχει μολυνθεί

? Έχετε δοκιμάσει άλλους τρόπους φροντίδας του δέρματός σας, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν

Αιτίες

Οι αιτίες των πιο κοινών τύπων δερματίτιδας είναι:

? Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα): Προκαλείται λόγω ξηροδερμίας, δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, λοίμωξης του δέρματος ή λόγω έκθεσης σε αερομεταφερόμενα ή εξ επαφής αλλεργιογόνα.

? Εξ επαφής δερματίτιδα: Προκύπτει από την επαφή με ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα σας ή σας προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Σχετικά παραδείγματα είναι τα αλλεργιογόνα που περιλαμβάνουν δηλητηριώδη κισσό, τα αρώματα, τα κοσμήματα που περιέχουν νικέλιο, τα προϊόντα καθαρισμού, αλλά και τα συντηρητικά από τα οποία αποτελούνται πολλές κρέμες και λοσιόν.

?Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Προκαλείται συνήθως από μύκητα κατά την έκκριση σμήγματος στο δέρμα.

Παράγοντες κινδύνου

Στους συνήθεις παράγοντες κινδύνου από δερματίτιδα περιλαμβάνονται οι εξής:

? Ηλικία. Η δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία.

? Αλλεργίες και άσθμα. Τα άτομα που έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό που σχετίζεται με έκζεμα, αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα.

? Επάγγελμα. Αν η δουλειά σας σάς φέρνει σε επαφή με ορισμένα μέταλλα, διαλύτες ή είδη καθαρισμού, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε εξ επαφής δερματίτιδα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας φαίνεται να εμφανίζουν συχνά έκζεμα στην περιοχή των χεριών.

? Προβλήματα υγείας. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα να εμφανιστεί σε ανθρώπους που πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, νόσο του Πάρκινσον ή από HIV.

Επιπλοκές

Ξύνοντας την περιοχή ενός κνησμώδους εξανθήματος που έχει προκληθεί από δερματίτιδα ενδέχεται να δημιουργηθούν πληγές, οι οποίες κινδυνεύουν από μόλυνση. Αυτές οι δερματικές λοιμώξεις είναι εφικτό να εξαπλωθούν, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή του ασθενή.

Πρόληψη

Φορέστε προστατευτικό ρουχισμό εάν κάνετε μια εργασία που σας εκθέτει σε ερεθιστικά ή καυστικά χημικά.

Αποφύγετε το ξηρό δέρμα υιοθετώντας κατά το μπάνιο σας τις παρακάτω συνήθειες:

? Κάνετε βραχύτερα μπάνια και ντους, περιορίζοντάς τα από 5 έως 10 λεπτά με χλιαρό και όχι καυτό νερό, ενώ ένα λάδι για το δέρμα σας μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.

? Χρησιμοποιήστε ένα απαλό απορρυπαντικό χωρίς αφρούς. Επιλέξτε καθαριστικά χωρίς άρωμα, καθώς μερικά σαπούνια προκαλούν ξηροδερμία.

? Στεγνώστε απαλά το σώμα σας μετά το μπάνιο με μία μαλακή πετσέτα.

? Ενυδατώστε το δέρμα σας. Όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, διατηρήστε την ενυδάτωσή του με λάδι, κρέμα ή λοσιόν. Αναζητήστε τα προϊόντα που ταιριάζουν στο δικό σας δέρμα. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως η εφαρμογή προστατευτικής ενυδατικής στο δέρμα των βρεφών με υψηλό κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας μειώνει την εμφάνιση της πάθησης έως και 50%.

Προηγούμενο άρθροΑκμή
Επόμενο άρθροΝόσος του Graves
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης