Πέτρες στη χολή

Η χολολιθίαση είναι οι πέτρες που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη προκαλώντας διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα. Δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Τα συμπτώματα

* αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά

* πόνο στην περιοχή όπου βρίσκεται η χοληδόχος κύστη, δηλαδή ψηλά στο δεξί μέρος της κοιλιάς, κάτω από το θώρακα,

Στην περίπτωση που έχετε τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να πάσχετε από χολολιθίαση, να έχετε δηλαδή πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Εκδηλώνονται συνήθως μετά το φαγητό, κυρίως αν το γεύμα σας είναι λιπαρό ή περιέχει πολύ ζάχαρη. Ορισμένες φορές πιθανό να υπάρχει χολολιθίαση χωρίς εμφανή συμπτώματα, οπότε και η ανακάλυψη της πέτρας να προκύψει από μια τυχαία εξέταση.

Εκτός όμως από τις ενοχλήσεις, οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσουν και κολικό στην περίπτωση που το πρόβλημα οδηγήσει σε οξεία φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη και σε απόφραξη του στομίου εξόδου της χολής ή στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου μέσα στη χοληδόχο κύστη.  Στην περίπτωση αυτή πόνος ξεκινάει αιφνιδίως μετά από κάποιο γεύμα, είναι αρκετά οξείς και προκαλούν και τάση προς εμετό.

Οι αιτίες

Μετά από ένα βαρύ γεύμα, οπότε και χρειάζεται περισσότερη ποσότητα χολής για να ολοκληρωθεί η πέψη, η χοληδόχος κύστη συσπάται για να ελευθερώσει τη χολή. Όταν είναι ερεθισμένη από τις πέτρες κολλάει στο συκώτι και το έντερο, με αποτέλεσμα να συσπάται προκαλώντας  πόνο. Μία από τις αιτίες σχηματισμού πετρών είναι η υψηλή χοληστερόλη. Αλλά αν το συκώτι σας εκκρίνει περισσότερη χοληστερίνη απ? ότι η χολή μπορεί να διαχειριστεί, η επιπλέον χοληστερόλη μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους και, τελικά, πέτρες. Ακόμη, αν η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως ή δυσλειτουργεί, τότε η χολή μπορεί να γίνει πολύ συμπυκνωμένη και αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό πετρών.

Η διάγνωση

Ο γιατρός θα διαγνώσει με υπέρηχο, αν έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Αν έχετε χολολιθίαση, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε τις πέτρες με χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή για να διαλυθούν οι πέτρες. Αν φτάσετε στο σημείο να παρουσιάσετε κολικό, τότε θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Για να αντιμετωπίσετε τους πόνους που προκαλεί η χολολιθίαση, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι, εκτός από το να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά και τα βαριά και λιπαρά γεύματα, να πάρετε κάποια παυσίπονα ώστε να περιορίσετε τις ενοχλήσεις.

Πρόληψη

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σε όλη τη διάρκεια της ζωής είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος μακροπρόθεσμα για τον έλεγχο των χολόλιθων.

Previous article
Next article
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ανδρόπαυση

Η ανδρόπαυση ή αλλιώς υπογοναδισμός όψιμης έναρξης, είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας παρουσιάζει μια σειρά από κλινικές εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μείωση των επιπέδων της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

H χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική νόσος είναι η προοδευτική και μη αναστρέψιμη ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας

Πυελονεφρίτιδα

Η πυελονεφρίτιδα είναι ένας τύπος λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε έναν ή και τους δύο νεφρούς