Καρκίνος Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στους πνεύμονες. Οι πνεύμονές σας είναι δύο σπογγώδη όργανα στο στήθος που λαμβάνουν οξυγόνο όταν εισπνέετε και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπνέετε.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Τα άτομα που καπνίζουν έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αν και μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Ο κίνδυνος για τον συγκεκριμένο καρκίνο αυξάνεται με το χρονικό διάστημα, αλλά και την ποσότητα των τσιγάρων που έχετε καπνίσει. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, ακόμα κι αν υπήρξατε καπνιστές για πολλά χρόνια, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα κατά τα πρώτα στάδια του, αλλά όταν η νόσος έχει προχωρήσει.

Συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι:

  • Επίμονος βήχας που δεν είχατε συνήθως
  • Βήχας με αίμα (ακόμη και μικρή ποσότητα αίματος)
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Βραχνάδα
  • Ακούσια απώλεια κιλών
  • Πόνος στα οστά
  • Πονοκέφαλος

Πότε να δείτε γιατρό

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε επίμονα συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Επίσης, εάν καπνίζετε και δεν μπορείτε να διακόψετε, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας, καθώς θα σας προτείνει στρατηγικές για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως παροχή χρήσιμων συμβουλών, φάρμακα και προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης.

Αιτίες

Το κάπνισμα προκαλεί την πλειονότητα των καρκίνων του πνεύμονα ?ισχύει τόσο για τους καπνιστές όσο και τα άτομα που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Όμως, ενδέχεται να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ ούτε είχαν παρατεταμένη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Αυτές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι σαφή τα αιτία καρκίνου του πνεύμονα.

Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Οι γιατροί πιστεύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα καταστρέφοντας τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους πνεύμονες. Όταν εισπνέετε τον καπνό του τσιγάρου, ο οποίος είναι γεμάτος από καρκινογόνες ουσίες, οι αλλαγές στον πνευμονικό ιστό ξεκινούν αμέσως.

Αρχικά το σώμα σας μπορεί να είναι σε θέση να επιδιορθώσει αυτή τη ζημιά. Αλλά με κάθε επαναλαμβανόμενη έκθεση, η βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα ολοένα και αυξάνεται. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα δρουν ασυνήθιστα με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί καρκίνος.

Τύποι καρκίνου του πνεύμονα

Οι γιατροί χωρίζουν τον καρκίνο του πνεύμονα σε δύο βασικούς τύπους, ενώ λαμβάνουν αποφάσεις για τη θεραπεία σας με βάση τον κύριο τύπο καρκίνου που έχετε.

Οι δύο γενικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα είναι:

  • Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Αυτός ο τύπος εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μανιώδεις καπνιστές και είναι λιγότερο συχνός από τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
  • Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ένας όρος «ομπρέλα» που καλύπτει διάφορους τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Οι μη μικροκυτταρικοί καρκίνοι του πνεύμονα περιλαμβάνουν καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, αδενοκαρκίνωμα και καρκίνωμα των μεγάλων κυττάρων.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσετε από καρκίνο του πνεύμονα, ορισμένοι από τους οποίους μπορούν να ελεγχθούν, όπως η διακοπή καπνίσματος, ενώ άλλοι όχι, όπως το οικογενειακό ιστορικό σας.

Στους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνονται:

  • Κάπνισμα. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε κάθε μέρα, αλλά και τον αριθμό των ετών που έχετε καπνίσει. Η διακοπή σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής του.
  • Έκθεση σε παθητικό κάπνισμα. Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται εάν είστε παθητικοί καπνιστές.
  • Προγενέστερη ακτινοθεραπεία. Εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο στήθος για κάποιον άλλον τύπο καρκίνου, ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
  • Έκθεση σε αέριο ραδόνιο. Το ραδόνιο αποτελεί φυσική πηγή ακτινοβολίας και προέρχεται από τη φυσική διάσπαση του ραδίου που υπάρχει στο έδαφος και στα πετρώματα της γης. Τα μη ασφαλή επίπεδα ραδονίου μπορούν να συσσωρευτούν σε οποιοδήποτε κτίριο, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών.
  • Έκθεση σε αμίαντο και άλλους καρκινογόνους παράγοντες. Η έκθεση στο χώρο εργασίας στον αμίαντο και σε άλλες καρκινογόνες ουσίες, όπως το αρσενικό, το χρώμιο και το νικέλιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ειδικά εάν είστε καπνιστής.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα. Τα άτομα με γονέα ή αδέλφια με καρκίνο του πνεύμονα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο.

Επιπλοκές

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

  • Δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να παρουσιάσουν δύσπνοια εάν ο καρκίνος μεγαλώσει, εμποδίζοντας τους κύριους αεραγωγούς, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον προσβεβλημένο πνεύμονα να επεκταθεί πλήρως όταν εισπνέετε.
  • Βήχας με αίμα. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον αεραγωγό, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει βήχα στο αίμα (αιμόπτυση). Κάποιες φορές η αιμορραγία μπορεί να γίνει σοβαρή, ενώ διατίθενται θεραπείες για τον έλεγχό της.
  • Πόνος. Ο προχωρημένος καρκίνος που εξαπλώνεται στον πνεύμονα ή σε άλλη περιοχή του σώματος, όπως τα οστά, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν αισθανθείτε πόνο, καθώς υπάρχουν πολλές θεραπείες για τη βελτίωσή του.
  • Υγρό στο στήθος (υπεζωκοτική συλλογή). Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στο χώρο που περιβάλλει τον προσβεβλημένο πνεύμονα στην περιοχή του θώρακα (υπεζωκοτικός χώρος). Η συσσώρευση υγρού στο στήθος μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, ενώ διατίθενται θεραπείες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπεζωκοτικής συλλογής.
  • Καρκίνος που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση). Ο καρκίνος του πνεύμονα εξαπλώνεται συχνά σε άλλα μέρη του σώματος, όπως ο εγκέφαλος και τα οστά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, πονοκεφάλους ή άλλα συμπτώματα ανάλογα με το όργανο που επηρεάζεται. Αν ο καρκίνος του πνεύμονα εξαπλωθεί, δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ωστόσο, διατίθενται θεραπείες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής τρόπος για να αποτρέψετε την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο με τα παρακάτω:

  • Μην καπνίζετε. Εάν δεν έχετε καπνίσει ποτέ, μην το ξεκινήσετε. Συζητήστε με τα παιδιά σας για το κάπνισμα, ώστε να καταλάβουν πώς να αποφύγουν τους κινδύνους που προκαλεί.
  • Διακόψτε το κάπνισμα. Σταματήστε το κάπνισμα τώρα. Η διακοπή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και αν έχετε καπνίσει για χρόνια. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τρόπους διακοπής, όπως τα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, τα φάρμακα και οι ομάδες υποστήριξης.
  • Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Εάν ζείτε ή εργάζεστε με καπνιστή, προτρέψτε τον να διακόψει ή τουλάχιστον ζητήστε του να καπνίζει σε εξωτερικούς χώρους. Τέλος, επισκεφθείτε μέρη εστίασης όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
  • Ελέγξτε τα επίπεδα ραδονίου στο σπίτι σας. Τα υψηλά επίπεδα ραδονίου μπορούν να βελτιωθούν, κάνοντας το σπίτι σας ασφαλέστερο.
  • Αποφύγετε τις καρκινογόνες ουσίες στην εργασία σας. Λάβετε προφυλάξεις για να προστατευτείτε από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες στη δουλειά σας, όπως μάσκες προστασίες.
  • Ακολουθήστε μια διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, αλλά αποφύγετε τη λήψη μεγάλων δόσεων βιταμινών σε μορφή χαπιού, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβείς.
  • Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

8η Έκθεση LuCE: Ο οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου του πνεύμονα – Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση

Η 8η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (LuCE) διερευνά την οικονομική επιβάρυνση από τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως καταγράφεται από τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και από τους φροντιστές τους.

“Παυσίπονο” η θέα της φύσης για τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, οι καρκινοπαθείς οι οποίοι είχαν την δυνατότητα επαφής με την φύση είχαν λιγότερους πόνους από αυτούς που βρίσκονται μέσα σε δωμάτια νοσοκομείου.

Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»: Iατρείο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμα στάδια, βελτιώνοντας έτσι τα θεραπευτικά αποτελέσματα.