spot_imgspot_img

Έκζεμα

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι μια κατάσταση που προκαλεί ερυθρότητα στο δέρμα σας και φαγούρα. Είναι συχνό στα παιδιά αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια και τείνει να εκδηλώνεται περιοδικά. Μπορεί να συνοδεύεται από άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Συμπτώματα

Το κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα θα το δείτε στα σημεία εκείνα που το δέρμα λυγίζει, δηλαδή, στο εσωτερικό των αγκώνων, στο πίσω μέρος των γονάτων και στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ενώ μπορεί να βγάλει υγρό αν γρατσουνιστεί ή ξεφλουδίσει. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζουν συχνά βελτίωση με εποχιακές εξάρσεις.

Διάγνωση

Συνήθως αρκεί η κλινική εξέταση από δερματολόγο ο οποίος θα επιβεβαιώσει αν υποφέρετε από έκζεμα ή όχι. Επισκεφθείτε γιατρό αν:

Ταλαιπωρείστε σε βαθμό που χάνετε τον ύπνο σας ή αποσπάστε από τις καθημερινές σας συνήθειες

Αισθάνεστε πόνο στο δέρμα σας

Υποψιάζεστε ότι το δέρμα σας έχει μολυνθεί

Έχετε δοκιμάσει άλλους τρόπους φροντίδας του δέρματός σας, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν

Αιτίες

Προκαλείται λόγω ξηροδερμίας, δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, λοίμωξης του δέρματος ή λόγω έκθεσης σε αερομεταφερόμενα ή εξ επαφής αλλεργιογόνα.

Παράγοντες κινδύνου

Η δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Αλλεργίες και άσθμα. Τα άτομα που έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό που σχετίζεται με έκζεμα, αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα.

Επάγγελμα. Αν η δουλειά σας σάς φέρνει σε επαφή με ορισμένα μέταλλα, διαλύτες ή είδη καθαρισμού, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε εξ επαφής δερματίτιδα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας φαίνεται να εμφανίζουν συχνά έκζεμα στην περιοχή των χεριών.

Επιπλοκές

Ξύνοντας την περιοχή ενός κνησμώδους εξανθήματος που έχει προκληθεί από δερματίτιδα ενδέχεται να δημιουργηθούν πληγές, οι οποίες κινδυνεύουν από μόλυνση. Αυτές οι δερματικές λοιμώξεις είναι εφικτό να εξαπλωθούν, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή του ασθενή.

Πρόληψη

Φορέστε προστατευτικό ρουχισμό εάν κάνετε μια εργασία που σας εκθέτει σε ερεθιστικά ή καυστικά χημικά.

Αποφύγετε το ξηρό δέρμα υιοθετώντας κατά το μπάνιο σας τις παρακάτω συνήθειες:

Κάνετε βραχύτερα μπάνια και ντους, περιορίζοντάς τα από 5 έως 10 λεπτά με χλιαρό και όχι καυτό νερό, ενώ ένα λάδι για το δέρμα σας μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό απορρυπαντικό χωρίς αφρούς. Επιλέξτε καθαριστικά χωρίς άρωμα, καθώς μερικά σαπούνια προκαλούν ξηροδερμία.

Στεγνώστε απαλά το σώμα σας μετά το μπάνιο με μία μαλακή πετσέτα.

Ενυδατώστε το δέρμα σας. Όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, διατηρήστε την ενυδάτωσή του με λάδι, κρέμα ή λοσιόν. Αναζητήστε τα προϊόντα που ταιριάζουν στο δικό σας δέρμα. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως η εφαρμογή προστατευτικής ενυδατικής στο δέρμα των βρεφών με υψηλό κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας μειώνει την εμφάνιση της πάθησης έως και 50%.

Προηγούμενο άρθροΚαλοήθης υπερπλασία
Επόμενο άρθροΆσθμα
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;