spot_imgspot_img

Διάστρεμμα

Το διάστρεμμα είναι το τέντωμα ή σχίσιμο των συνδέσμων, τα μέρη του ινώδους ιστού που συνδέουν δύο οστά μεταξύ τους στις αρθρώσεις σας. Το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος που μπορεί να υποστεί διάστρεμμα είναι ο αστράγαλος.

Η θεραπεία, αρχικά, περιλαμβάνει ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση του ποδιού. Τα ήπια διαστρέμματα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς στο σπίτι, ενώ οι πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν κάποιες φορές χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των σχισμένων συνδέσμων.

Η διαφορά ανάμεσα στο διάστρεμμα και το τέντωμα είναι ότι το διάστρεμμα τραυματίζει τις ζώνες του ιστού που συνδέουν δύο οστά μαζί, ενώ ένα τέντωμα σημαίνει τον τραυματισμό ενός μυ ή της περιοχής που συνδέει έναν μυ με ένα οστό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Πόνο
  • Οίδημα
  • Μώλωπες
  • Περιορισμένη ικανότητα κίνησης της ασθενούς άρθρωσης
  • Έναν ήχο στην άρθρωσή σας κατά τη στιγμή του τραυματισμού
  • Η πληγείσα άρθρωση δεν μπορεί να κινηθεί ή να αντέξει βάρος
  • Έχετε πόνο στα οστά της τραυματισμένης άρθρωσης
  • Έχετε μούδιασμα σε οποιοδήποτε μέρος της τραυματισμένης περιοχής

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Όπως αναφέρθηκε, τα ήπια διαστρέμματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Ωστόσο, οι τραυματισμοί που προκαλούν διαστρέμματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως κατάγματα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν:

Αιτίες

Τα διαστρέμματα συμβαίνουν συχνά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αστράγαλος – Περπάτημα ή άσκηση σε ανώμαλη επιφάνεια, ανώμαλη προσγείωση από ένα άλμα
  • Γόνατο – Περιστροφή κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας
  • Καρπός – Προσγείωση στο τεντωμένο χέρι σας έπειτα από πτώση
  • Αντίχειρας – Τραυματισμός στο σκι ή υπερβολικό τέντωμα όταν παίζετε αθλήματα με ρακέτα, όπως το τένις

Αξίζει να αναφερθεί πως τα παιδιά έχουν περιοχές μαλακότερου ιστού, τις πλάκες ανάπτυξης, στα άκρα των οστών τους και καθώς οι σύνδεσμοι γύρω από μια άρθρωση είναι συχνά ισχυρότεροι από τις πλάκες ανάπτυξης, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κάταγμα απ’ ότι διάστρεμμα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα διάστρεμμα είναι:

  • Περιβαλλοντικές συνθήκες. Ολισθηρές ή ανώμαλες επιφάνειες μπορούν να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
  • Κόπωση. Οι κουρασμένοι μύες είναι πολύ πιθανό να μην παρέχουν επαρκή υποστήριξη στις αρθρώσεις σας.
  • Κακός εξοπλισμός. Τα υποδήματα που δεν είναι καλής ποιότητας ή δε συντηρούνται σωστά, καθώς και ο ανεπαρκής αθλητικός εξοπλισμός μπορεί να συμβάλλουν σε έναν τέτοιο κίνδυνο.

Πρόληψη

Οι τακτικές ασκήσεις τεντώματος και ενδυνάμωσης κατά τη διάρκεια της άθλησης ή της γυμναστικής σας, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο διαστρέμματος. Προσπαθήστε να είστε σε φόρμα, ώστε να αθληθείτε σωστά κι όχι να αθλείστε για να βρείτε τη φόρμα σας. Εάν έχετε μια απαιτητική σωματικά εργασία, η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών.

Επίσης, μπορείτε να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας σε βάθος χρόνου, με ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες γύρω από την τραυματισμένη περιοχή. Ρωτήστε το γιατρό σας για τις κατάλληλες ασκήσεις για την καλή φυσική κατάσταση των μυών σας. Τέλος, χρησιμοποιήστε υποδήματα που προσφέρουν υποστήριξη και προστασία.

Προηγούμενο άρθροΑστιγματισμός
Επόμενο άρθροΈλκος
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;