Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία (υπερμετρωπία) είναι μια συνήθης πάθηση στην οποία μπορείτε να δείτε καθαρά μακρινά αντικείμενα, αλλά τα κοντινά αντικείμενα είναι θολά για εσάς.

Ο βαθμός της πρεσβυωπίας επηρεάζει την ικανότητα εστίασής σας. Τα άτομα με σοβαρή μορφή της πάθησης βλέπουν καθαρά μόνο αντικείμενα σε μεγάλη απόσταση, ενώ εκείνοι με ήπια μορφή της πάθησης βλέπουν καθαρά αντικείμενα και σε πιο κοντινές αποστάσεις.

Η πρεσβυωπία συνήθως υπάρχει από τη γέννηση και τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Μπορείτε εύκολα να βοηθήσετε την πάθηση με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Πρεσβυωπία συνήθως σημαίνει πως:

  • Τα κοντινά αντικείμενα ενδέχεται να εμφανίζονται θολά
  • Χρειάζεται να αλληθωρίσετε για να δείτε καθαρά
  • Έχετε οφθαλμικό πόνο μέσα ή γύρω από τα μάτια
  • Έχετε γενική δυσφορία στα μάτια ή πονοκέφαλο μετά από εργασίες, όπως ανάγνωση, γραφή, εργασία στον υπολογιστή ή σχέδιο, για κάποιο χρονικό διάστημα

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Εάν ο βαθμός πρεσβυωπίας σας είναι τόσο έντονος, ώστε να μην μπορείτε να εκτελέσετε μια εργασία ή εάν η ποιότητα της όρασής σας μειώνει την απόλαυση των δραστηριοτήτων σας, επισκεφτείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να προσδιορίσει τον βαθμό της πρεσβυωπίας σας και να σας συμβουλεύσει ως προς τις επιλογές σας.

Καθώς δεν είναι πάντα εμφανές ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με την όρασή σας, προτείνονται τα ακόλουθα διαστήματα για τακτικές εξετάσεις ματιών:

Για ενήλικες

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, κάνετε εξέταση των ματιών σας κάθε ένα έως δύο χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.

Εάν δε φοράτε γυαλιά ή φακούς, δεν έχετε συμπτώματα οφθαλμικού προβλήματος και διατρέχετε γενικά χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, μπορείτε να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση στα ακόλουθα διαστήματα:

  • Μια αρχική εξέταση στα 40 έτη
  • Κάθε δύο έως τέσσερα έτη μεταξύ 40 και 54 ετών
  • Κάθε ένα έως τρία έτη μεταξύ 55 και 64 ετών
  • Κάθε ένα έως δύο χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 65 ετών

Εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς ή έχετε μια πάθηση που επηρεάζει τα μάτια, όπως ο διαβήτης, πιθανότατα θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να προγραμματίσετε τα ραντεβού σας. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε προβλήματα με την όρασή σας, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ακόμα και αν έχετε κάνει πρόσφατα οφθαλμολογική εξέταση. Η θολή όραση, για παράδειγμα, μπορεί να υποδηλώνει ότι χρειάζεστε αλλαγή συνταγής ή μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλου προβλήματος.

Για παιδιά και εφήβους

Τα παιδιά πρέπει να ελεγχθούν για οφθαλμικές παθήσεις από παιδίατρο ή οφθαλμίατρο στις παρακάτω ηλικίες και διαστήματα.

  • Ηλικία 6 μηνών
  • Ηλικία 3 ετών
  • Πριν από την πρώτη τάξη και κάθε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών

Αιτίες

Το μάτι σας έχει δύο μέρη που εστιάζουν τις εικόνες:

  • Ο κερατοειδής είναι η διαυγής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας σε σχήμα θόλου.
  • Ο φακός είναι μια καθαρή δομή περίπου στο μέγεθος και το σχήμα μιας καραμέλας M&M.

Σε ένα κανονικού σχήματος μάτι, καθένα από αυτά τα στοιχεία εστίασης έχει μια τέλεια λεία καμπυλότητα, όπως η επιφάνεια ενός μαρμάρου. Κερατοειδής και φακός με τέτοια καμπυλότητα κάμψης (διάθλαση) επιτρέπουν μια έντονα εστιασμένη εικόνα απευθείας στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού σας.

Μια διαθλαστική ανωμαλία

Αντιθέτως, εάν ο κερατοειδής ή ο φακός σας δεν είναι ομοιόμορφα και ομαλά καμπυλωμένοι, οι ακτίνες φωτός δε διαθλούνται σωστά και υπάρχει διαθλαστική ανωμαλία.

Η πρεσβυωπία εμφανίζεται όταν το μάτι σας είναι μικρότερο από το κανονικό ή ο κερατοειδής σας καμπυλώνει πολύ λίγο. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο της μυωπίας.

Άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες

Εκτός από την πρεσβυωπία, άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες είναι:

  • Μυωπία. Εμφανίζεται συνήθως όταν ο βολβός σας είναι μακρύτερος από το κανονικό ή ο κερατοειδής σας καμπυλώνει πολύ απότομα. Αντί να εστιάζεται ακριβώς στον αμφιβληστροειδή σας, το φως εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή σας, με αποτέλεσμα μια θολή όραση προς τα μακρινά αντικείμενα.
  • Αστιγματισμός. Αυτό συμβαίνει όταν ο κερατοειδής ή ο φακός σας είναι καμπυλωμένος πιο απότομα σε μια κατεύθυνση απ? ότι είναι σε μια άλλη.

Επιπλοκές

Η διορατικότητα μπορεί να σχετίζεται με διάφορα προβλήματα, όπως:

  • Σταυρωμένα μάτια. Ορισμένα παιδιά με πρεσβυωπία μπορεί να αναπτύξουν αυτήν την πάθηση. Ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά που διορθώνουν μέρος ή εξ ολοκλήρου την πρεσβυωπία μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
  • Μειωμένη ποιότητα ζωής. Η μη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, ενδέχεται να σας εμποδίζει από το να εκτελέσετε μια εργασία ή να περιορίσει την απόλαυση των καθημερινών δραστηριοτήτων σας.
  • Καταπόνηση των ματιών. Η μη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας σας κάνει να αλληθωρίσετε τα μάτια σας, ώστε να διατηρήσετε την εστίαση, οδηγώντας σε πονοκεφάλους.
  • Μειωμένη ασφάλεια. Η δική σας ασφάλεια και η ασφάλεια των άλλων ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο εάν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό εάν οδηγείτε αυτοκίνητο ή χειρίζεστε βαρύ εξοπλισμό.
  • Οικονομική επιβάρυνση. Μπορεί να αυξηθεί το κόστος των διορθωτικών φακών, των οφθαλμικών εξετάσεων και των ιατρικών θεραπειών όταν αντιμετώπιζετε μια χρόνια πάθηση, όπως είναι η πρεσβυωπία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ανδρόπαυση

Η ανδρόπαυση ή αλλιώς υπογοναδισμός όψιμης έναρξης, είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας παρουσιάζει μια σειρά από κλινικές εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μείωση των επιπέδων της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

H χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική νόσος είναι η προοδευτική και μη αναστρέψιμη ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας

Πυελονεφρίτιδα

Η πυελονεφρίτιδα είναι ένας τύπος λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε έναν ή και τους δύο νεφρούς