Μυωπία

Η κοντινή όραση (μυωπία) είναι μια συνήθης όραση στην οποία μπορείτε να δείτε αντικείμενα κοντά σας, αλλά τα αντικείμενα που βρίσκονται πιο μακριά είναι θολά για εσάς. Εμφανίζεται όταν το σχήμα του ματιού σας προκαλεί λάθος κάμψη (διάθλαση), εστιάζοντας τις εικόνες μπροστά από τον αμφιβληστροειδή σας.

Η κοντινή όραση μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ή γρήγορα, συχνά επιδεινώνεται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, ενώ τείνει να επηρεάζει όλη την οικογένεια.

Μια βασική εξέταση ματιών μπορεί να επιβεβαιώσει τη μυωπία. Μπορείτε να αντισταθμίσετε τη θαμπάδα με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μυωπίας είναι:

  • Θολή όραση όταν κοιτάζετε μακρινά αντικείμενα
  • Η ανάγκη να κλείσετε μερικώς τα βλέφαρα για να δείτε καθαρά
  • Πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τα μάτια
  • Δυσκολία στην οδήγηση, ειδικά τη νύχτα (νυχτερινή μυωπία)

Η μυωπία συχνά εντοπίζεται στην παιδική ηλικία και συνήθως διαγιγνώσκεται μεταξύ των πρώτων σχολικών ετών προς την εφηβεία. Ένα παιδί με μυωπία ίσως αντιμετωπίζει τα εξής:

  • Επίμονο στραβισμό
  • Ανάγκη να καθίσει πιο κοντά στην τηλεόραση, στην οθόνη του υπολογιστή ή στο μπροστινό θρανίο της τάξης
  • Αγνοεί μακρινά αντικείμενα
  • Ανοιγοκλείνει υπερβολικά τα βλέφαρα
  • Τρίβει συχνά τα μάτια του

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

Εάν η δυσκολία σας να δείτε ξεκάθαρα τα  πράγματα που είναι μακριά είναι αρκετά έντονη, ώστε να μην μπορείτε να εκτελέσετε μια εργασία ή εάν η ποιότητα της όρασης σας μειώνει την απόλαυση των δραστηριοτήτων σας, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να προσδιορίσει το βαθμό της μυωπίας σας και να σας συμβουλεύσει για τις επιλογές σας.

Ζητήστε άμεσα ιατρική περίθαλψη εάν αντιμετωπίσετε:

  • Ξαφνική εμφάνιση μικροσκοπικών στιγμάτων που φαίνεται να ακολουθούν το οπτικό σας πεδίο
  • Αίσθηση πως αναβοσβήνει ένα φως σε ένα ή και στα δύο μάτια
  • Μια σκιά σαν κουρτίνα πάνω στο οπτικό σας πεδίο

Αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, η οποία είναι μια σπάνια επιπλοκή της μυωπίας. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος.

Τακτικές εξετάσεις ματιών

Καθώς δεν είναι πάντα εμφανές ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με την όρασή σας, προτείνονται τα ακόλουθα διαστήματα για τακτικές εξετάσεις ματιών:

Για ενήλικες

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, κάνετε μια διασταλμένη εξέταση των ματιών κάθε ένα έως δύο χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.

Εάν δε φοράτε γυαλιά ή φακούς, δεν έχετε συμπτώματα οφθαλμικού προβλήματος και διατρέχετε γενικά χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, μπορείτε να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση στα ακόλουθα διαστήματα:

  • Κάθε πέντε έως 10 χρόνια στα 20 και τα 30 σας έτη
  • Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια από 40 έως 54 ετών
  • Κάθε ένα έως τρία χρόνια από 55 έως 64 ετών
  • Κάθε ένα έως δύο χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών

Εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς ή έχετε μια πάθηση που επηρεάζει τα μάτια σας, όπως ο διαβήτης, πιθανότατα θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να προγραμματίσετε τα ραντεβού σας. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε προβλήματα με την όρασή σας, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν έχετε πρόσφατα κάνει οφθαλμολογική εξέταση. Η θολή όραση, για παράδειγμα, μπορεί να υποδηλώνει ότι χρειάζεστε αλλαγή συνταγής ή μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλου προβλήματος.

Για παιδιά και εφήβους

Τα παιδιά πρέπει να ελεγχθούν για οφθαλμικές παθήσεις και να εξετάσουν την όρασή τους από παιδίατρο ή οφθαλμίατρο στις παρακάτω ηλικίες και διαστήματα.

  • Ηλικία 6 μηνών
  • Ηλικία 3 ετών
  • Πριν από την πρώτη τάξη και κάθε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών

Αιτίες

Το μάτι σας έχει δύο μέρη που εστιάζουν τις εικόνες:

  • Ο κερατοειδής είναι η διαυγής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας σε σχήμα θόλου.
  • Ο φακός είναι μια καθαρή δομή περίπου στο μέγεθος και το σχήμα μιας καραμέλας M&M.

Σε ένα κανονικού σχήματος μάτι, καθένα από αυτά τα στοιχεία εστίασης έχει μια τέλεια, λεία καμπυλότητα, όπως η επιφάνεια ενός μαρμάρου. Κερατοειδής και φακός που έχουν τέτοια καμπυλότητα κάμψης (διάθλαση) επιτρέπουν μια έντονα εστιασμένη εικόνα απευθείας στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού σας.

Μια διαθλαστική ανωμαλία

Αντιθέτως, εάν ο κερατοειδής ή ο φακός σας δεν είναι ομοιόμορφα και ομαλά καμπυλωμένοι, οι ακτίνες φωτός δε διαθλούνται σωστά και προκύπτει διαθλαστική ανωμαλία.

Η μυωπία εμφανίζεται συνήθως όταν ο βολβός σας είναι μακρύτερος από το κανονικό ή ο κερατοειδής έχει μια απότομη καμπύλη. Επομένως, αντί να εστιάζει ακριβώς στον αμφιβληστροειδή σας, το φως εστιάζει μπροστά από τον αμφιβληστροειδή σας, με αποτέλεσμα την θολή όραση σε μακρινά αντικείμενα.

Άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες

Εκτός από την όραση, άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες είναι:

  • Πρεσβυωπία (υπερμετρωπία). Αυτό συμβαίνει όταν ο βολβός σας είναι κοντύτερος από το κανονικό ή ο κερατοειδής σας καμπυλώνει πολύ λίγο. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο της μυωπίας, ενώ σε ενήλικες, τόσο κοντά όσο και μακρινά αντικείμενα είναι θολά.
  • Αστιγματισμός. Αυτό συμβαίνει όταν ο κερατοειδής ή ο φακός σας είναι καμπυλωμένος πιο απότομα προς τη μία κατεύθυνση παρά σε μια άλλη. Η μη αντιμετώπιση αστιγματισμού θολώνει την όρασή σας.

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας όπως:

  • Γενετική. Η κοντινή όραση τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Εάν ένας από τους γονείς έχει μυωπία, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης. Η πιθανότητα είναι ακόμη υψηλότερη εάν και οι δύο γονείς έχουν μυωπία.
  • Περιβαλλοντικές συνθήκες. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως ο μειωμένος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας.

Επιπλοκές

Η μυωπία σχετίζεται με ένα εύρος επιπλοκών από ήπιες έως σοβαρές, όπως:

  • Μειωμένη ποιότητα ζωής. Η μη αντιμετώπιση της μυωπίας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας. Ίσως να μην μπορείτε να εκτελέσετε μια εργασία ή να απολαύσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Καταπόνηση των ματιών. Η μυωπία συχνά σας κάνει να κλείνετε ελαφρώς τα μάτια σας για να διατηρήσετε την εστίαση, οδηγώντας σε πονοκεφάλους.
  • Μειωμένη ασφάλεια. Η δική σας ασφάλεια και η ασφάλεια των άλλων ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο εάν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που δεν έχει διορθωθεί. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό εάν οδηγείτε αυτοκίνητο ή χειρίζεστε βαρύ εξοπλισμό.
  • Οικονομική επιβάρυνση. Το κόστος των διορθωτικών φακών, των οφθαλμικών εξετάσεων και των ιατρικών θεραπειών μπορεί να αυξηθεί, ειδικά για την αντιμετώπιση μια χρόνιας πάθησης, όπως η μυωπία.

Άλλα προβλήματα στα μάτια. Η σοβαρή μυωπία σας εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, γλαυκώματος, καταρράκτη και μυωπικής μακροπλασίας (βλάβη στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς). Οι ιστοί στα μυωπικά μάτια μπορεί να εμφανίσουν δάκρυα, φλεγμονή, νέα αδύναμα αιμοφόρα αγγεία, που αιμορρ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Το παιχνίδι μειώνει τον κίνδυνο μυωπίας

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν γυαλιά μυωπίας, δείχνει μια νέα έρευνα.

Ανδρόπαυση

Η ανδρόπαυση ή αλλιώς υπογοναδισμός όψιμης έναρξης, είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας παρουσιάζει μια σειρά από κλινικές εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μείωση των επιπέδων της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

H χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική νόσος είναι η προοδευτική και μη αναστρέψιμη ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας