spot_imgspot_img

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις σας και όχι μόνο. Σε ορισμένους ανθρώπους, η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να βλάψει πολλά συστήματα του σώματος, όπως το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Ως αυτοάνοση διαταραχή, η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του σώματός σας.

Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας ένα επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Η φλεγμονή που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ικανή να βλάψει και άλλα μέρη του σώματος, ενώ παρόλο που πολλοί νέοι τύποι φαρμάκων έχουν βελτιώσει δραστικά τις επιλογές θεραπείας, η σοβαρή ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σωματικές αναπηρίες.

Συμπτώματα

Ενδείξεις και συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι:

  • Ευαίσθητες ή πρησμένες αρθρώσεις
  • Ακαμψία στις αρθρώσεις που είναι συνήθως χειρότερη το πρωί ή μετά από αδράνεια
  • Κόπωση, πυρετός και απώλεια όρεξης

Η πρώιμη ρευματοειδής αρθρίτιδα τείνει να επηρεάζει πρώτα τις μικρότερες αρθρώσεις σας, ιδιαίτερα τις αρθρώσεις που συνδέουν τα δάχτυλα των χεριών σας με τα χέρια και τα δάχτυλα των ποδιών με τα πόδια σας.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα συχνά εξαπλώνονται στους καρπούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους, τους αγκώνες, τους γοφούς και τους ώμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός σας.

Περίπου το 40% των ατόμων που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν επίσης συμπτώματα που δεν εμφανίζονται στις αρθρώσεις. Οι περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν είναι οι εξής:

  • Δέρμα
  • Μάτια
  • Πνεύμονες
  • Καρδιά
  • Νεφρά
  • Σιελογόνοι αδένες
  • Νευρικός ιστός
  • Μυελός των οστών
  • Αιμοφόρα αγγεία

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ποικίλλουν σε σοβαρότητα και ενδεχομένως να έρχονται και να παρέρχονται. Οι περίοδοι αυξημένης δραστηριότητας της νόσου εναλλάσσονται με περιόδους σχετικής ύφεσης, όταν το πρήξιμο και ο πόνος μειώνονται ή εξαφανίζονται. Με την πάροδο του χρόνου, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονη δυσφορία και πρήξιμο στις αρθρώσεις σας.

Αιτίες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει πως ενώ το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα πρέπει να βοηθά στην προστασία του σώματός σας από λοιμώξεις και ασθένειες, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς στις αρθρώσεις σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεύρα, τα μάτια και το δέρμα σας.

Δεν είναι ιατρικά γνωστό τι είναι αυτό που προκαλεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αν και φαίνεται πιθανό να προέρχεται γενετικά. Στην πραγματικότητα τα γονίδια σας δεν προκαλούν ρευματοειδή αρθρίτιδα, όμως μπορούν σας κάνουν να αντιδράσετε σε παράγοντες του περιβάλλοντός σας, όπως μόλυνση από ορισμένους ιούς και βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν την ασθένεια.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι:

  • Φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Ηλικία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως ξεκινά στη μέση ηλικία.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν ένα μέλος της οικογένειάς σας έχει τη νόσο, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσετε.
  • Κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ιδιαίτερα εάν έχετε γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη της νόσου. Το κάπνισμα επίσης είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με πιο σοβαρές μορφές της νόσου.
  • Υπερβολικό βάρος. Τα άτομα που φέρουν παραπάνω βάρος φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επιπλοκές

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των παρακάτω παθήσεων:

  • Οστεοπόρωση. Η ίδια η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μαζί με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης,  πάθηση που αποδυναμώνει τα οστά σας και τα καθιστά πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
  • Ρευματοειδή οζίδια. Εμφανίζονται συνήθως γύρω από σημεία πίεσης, όπως οι αγκώνες, ωστόσο, μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των πνευμόνων.
  • Ξηρότητα στα μάτια και το στόμα. Τα άτομα που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν το σύνδρομο Sjogren, μια διαταραχή που μειώνει την ύγρανση στα μάτια και το στόμα.
  • Λοιμώξεις. Η ίδια η πάθηση, καθώς και πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή της μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε αυξημένες λοιμώξεις. Προστατέψτε τον εαυτό σας με εμβολιασμούς για την πρόληψη ασθενειών όπως γρίπη, πνευμονία, έρπητας ζωστήρας και COVID-19.
  • Μη φυσιολογική σύνθεση σώματος. Η αναλογία λίπους είναι συχνά υψηλότερη σε άτομα που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, ακόμη και σε άτομα που έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.
  • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα. Εάν η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάσει τους καρπούς σας, η φλεγμονή μπορεί να συμπιέσει το νεύρο που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του χεριού και των δακτύλων σας.
  • Καρδιακά προβλήματα. Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σκλήρυνσης και αποκλεισμένων αρτηριών, καθώς και φλεγμονή του σάκου που περικλείει την καρδιά σας.
  • Ασθένεια των πνευμόνων. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής και ουλής των πνευμονικών ιστών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική δύσπνοια.

Λέμφωμα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο λεμφώματος, μια νόσος από καρκίνους του αίματος π

Προηγούμενο άρθροΚαρκίνος Πνεύμονα
Επόμενο άρθροκατάγματα
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.