laser μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού

Το Excimer Laser – η διαθλαστική χειρουργική- που αναδιαμορφώνει την καμπυλότητα της επιφάνειας του οφθαλμού και δίνει σάρκα και οστά στο όραμα «ενός κόσμου χωρίς γυαλιά».

Είναι για όλους η διαθλαστική επέμβαση με Laser;

Αφορά άτομα πάνω από 18-19 ετών με σταθερή διαθλαστική ανωμαλία τον τελευταίο χρόνο, χωρίς χρόνιες παθήσεις στον αμφ/δή ή κερατοειδή του οφθαλμού. Αν μιλάμε για γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή να θηλάζουν.

Οι διορθωτικές οφθαλμολογικές επεμβάσεις με Laser έχουν να κάνουν με την ευκρίνεια της όρασης, η οποία εξαρτάται εν μέρει από την απόσταση μεταξύ των χιτώνων του κερατοειδούς και του αμφ/δούς και από το σχήμα του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής είναι η διάφανη μεμβράνη στα μπροστινά μόρια του οφθαλμού.

Σ’ ένα μάτι χωρίς διαθλαστικές ανωμαλίες η εικόνα εστιάζεται πάνω στον αμφ/δή, όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής εστιάζει την εικόνα πάνω στο φιλμ. Εάν η απόσταση των δύο χιτώνων δεν είναι η σωστή ή ο κερατοειδής δεν έχει το κατάλληλο σχήμα η εικόνα προβάλλεται μπροστά ή πίσω από τον αμφ/δη με αποτέλεσμα η όραση να είναι θολή.

Έτσι, στη μυωπία, οι ακτίνες του φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζονται μπροστά από τον αμφ/δή – στην υπερμετρωπία εστιάζονται πίσω από τον αμφ/δή και τέλος στον αστιγματισμό τα μακρινά και τα κοντινά αντικείμενα εμφανίζονται παραμορφωμένα.

Προ – εγχειρητικός έλεγχος των ματιών είναι απαραίτητος και εξασφαλίζει ότι οι οφθαλμοί είναι υγιείς και χωρίς οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως επιπεφυκίτιδες, ξηροφθαλμία, κερατικές ουλές, κερατόκωνο και άλλες παθήσεις. Τα πορίσματα των εξετάσεων καταγράφονται με ακρίβεια και χρησιμοποιούνται για να αποφασίσει ο γιατρός ποια από τις μεθόδους της διαθλαστικής χειρουργικής είναι καταλληλότερη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει την ίδια ή την επόμενη ημέρα, είναι ολιγόλεπτη και ανώδυνη χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Η ζωή σας χωρίς γυαλιά αρχίζει αμέσως μετά την επέμβαση ενώ ο χρόνος πλήρους επαναδραστηριοποίησης ποικίλει ανάλογα τον τύπο της επέμβασης.

Λίγα λόγια τις τεχνικές της διαθλαστικής χειρουργικής με Laser

Οι επικρατέστερες είναι :

  • Μέθοδος Lasik (Laser in situ keratomileusis)

Αποτελεσματική στη διόρθωση μέσου και υψηλού βαθμού μυωπίας με ή χωρίς αστιγματισμό. Συνδυασμός μικροεπέμβασης με Laser. Ανασηκώνεται ένα μικρό τμήμα του κερατοειδούς και η δέσμη λέιζερ αναδιαμορφώνει ένα πολύ λεπτό στρώμα του κερατοειδούς, κατόπιν επαναφέρεται και συγκρατείται στην αρχική του θέση χωρίς ράμματα.

 

  • Μέθοδος PRK

Δέσμη λέιζερ πέφτει πάνω στον κερατοειδή και διαμορφώνει την επιφάνεια του ώστε τα αντικείμενα να εστιάζονται πλέον πάνω στον αμφ/δή βελτιώνοντας την καθαρότητα της εικόνας. Έπειτα, τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής στον κερατοειδή μέχρι την επούλωση του επιθηλίου, που διαρκεί τρεις με πέντε ημέρες.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία με χρήση σταγόνων και η διαθλαστική διόρθωση είναι μόνιμη, εκτός από κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η όραση μπορεί να αλλάξει, αλλά και εδώ γίνεται συμπληρωματική διόρθωση.

Είστε πάνω από 18 ετών χωρίς παθήσεις στους οφθαλμούς και έχετε πάνω από 1 βαθμό μυωπίας/υπερμετρωπίας/αστιγματισμού και η διαθλαστική σας ανωμαλία είναι σταθερή για τουλάχιστον 1 χρόνο, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την ολιγόλεπτη επέμβαση με λέιζερ  που σας εισάγει σ ένα κόσμο χωρίς γυαλιά σε ελάχιστα λεπτά, ανώδυνα και αναίμακτα.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών: «Επειδή οι ορμόνες έχουν (μεγάλη)σημασία! »

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών επιστρέφει για τρίτη χρονιά την Τετάρτη 24 Απριλίου, με στόχο να ενώσει την ευρωπαϊκή ενδοκρινολογική κοινότητα και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το σημαντικό ρόλο των ορμονών στην προαγωγή της καλής υγείας.

Στα Χανιά το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο

H Ηπατολογική Κοινότητα της χώρας θα συναντηθεί φέτος στα Χανιά, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 22ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου & της 31ης Διημερίδας «Στέφανος Χατζηγιάννης».

ΕΟΔΥ: Βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας οι εμβολιασμοί

O ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των στρατηγικών του στόχων για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιδιώκει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αποτροπή της διάδοσης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.