Στομάχι: Οι 7 τροφές που αποφεύγει ένας γαστρεντερολόγος

Από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μέχρι τα τηγανητά γεύματα, αυτά είναι τα 7 φαγητά που σπανίως τρώει ένας γαστρεντερολόγος.

Τι αποφεύγει ένας γαστρεντερολόγος

Οι άνθρωποι, τρώνε για να χορτάσουν αλλά και για να λάβουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός. Μερικές φορές όμως, είτε πρόκειται για κάποιες συγκεκριμένες γεύσεις ή συστατικά, το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να μην τα αντέχει, με αποτέλεσμα να σας πονάει το στομάχι σας, να έχετε συμπτώματα ναυτίας και διάρροια. Τα παραπάνω, είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει μία γαστρεντερική ασθένεια.
Η δυσφορία που μπορούν να προκαλέσουν συγκεκριμένες τροφές, προέρχεται από την δυσανεξία, από τις διατροφικές αλλεργίες και από αυτοάνοσα νοσήματα.
Ρωτήσαμε γαστρεντερολόγους, να μας πουν ποια είναι τα φαγητά και οι τροφές που προσπαθούν να αποφεύγουν για να κάνουν καλύτερη πέψη χωρίς επιπλοκές.

Σορμπιτόλη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Όταν βλέπετε τις λέξεις «0 ζάχαρη» να αναγράφονται στην ετικέτα ενός προϊόντος, η πρώτη σκέψη που κάνετε είναι ότι το προϊόν αυτό θα σας κάνει καλό, ή τουλάχιστον, όχι πολύ κακό, σε σχέση με το να είχε ζάχαρη. Δεν είναι όμως, πάντα ακριβώς έτσι τα πράγματα. Προϊόντα όμως οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, τα ζαχαρωτά και άλλες τροφές που περιέχουν σορμπιτόλη, γλυκαντική ουσία την οποία ο οργανισμός σας μεταβολίζει πάρα μα πάρα πολύ αργά, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία σας. Η καθυστερημένη πέψη οδηγεί σε αέρα, φούσκωμα και διάρροια.

Αναψυκτικά

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν κάνουν καλό τα αναψυκτικά. Ένας γαστρεντερολόγος, το πρώτο πράγμα που λέει σε έναν παχύσαρκο, να κόψει, είναι τα αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και όσα περισσότερα πίνετε, τόσο αυξάνετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε παχυσαρκία, διαβήτη, αντοχή στην ινσουλίνη και άλλες επιπλοκές, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες. Και τα light αναψυκτικά, παρόλο που δεν περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, που όπως προαναφέραμε, δεν είναι καλά για τον οργανισμό σας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι γαστρεντερολόγοι επιμένουν να μην καταναλώνετε τίποτα που να περιέχεται σε κουτιά, κονσέρβες ή σακούλες, δηλαδή, επεξεργασμένες τροφές, όπως οι σοκολάτες, τα πατατάκια και τα γεύματα σε κονσέρβες. Πιο σημαντικό είναι να αποφεύγετε κατεψυγμένα, έτοιμα γεύματα, καθώς αυτά έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών και των φυτικών ινών τους, ενώ περιέχουν πολύ αλάτι, με αποτέλεσμα να παθαίνετε δυσκοιλιότητα και να σας αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Αλάτι

Όλοι ξέρετε ότι το αλάτι προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι γαστρεντερολόγοι δεν λένε να το κόψετε τελείως, αλλά να το αποφεύγετε συνειδητά, ειδικά τις μεγάλες ποσότητες.

Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων

Αν θέλετε να φάτε ένα μήλο, ή μια μπανάνα, ή κάποιο άλλο φρούτο, απλά φάτε το και μην νομίζετε ότι κάνετε καλό στον οργανισμό σας, καταναλώνοντας έναν συσκευασμένο χυμό αντ? αυτού. Οι χυμοί έχουν περάσει από παστερίωση, χάνοντας μεγάλες ποσότητες από τις θρεπτικές ουσίες και τις φυτικές τους ίνες.

Καφέδες με πολλά πρόσθετα

Αν πρέπει αναγκαστικά να πίνετε τον καφέ σας κάθε πρωί για να ξυπνήσετε, τότε τουλάχιστον προτιμήστε να τον πίνετε σκέτο, και όχι με ένα σωρό πρόσθετα όπως ζάχαρη, γάλα, σιρόπια, σαντιγί κλπ. Μετά από όλα αυτά, δεν πίνετε καφέ, αλλά είναι σαν να τρώτε ένα κομμάτι γλυκό.

Τηγανητά

Οι τηγανητές πατάτες και το κοτόπουλο, μπορεί να είναι υπερβολικά νόστιμα, αλλά καλό είναι να τα αποφεύγετε. Τα τηγανητά φαγητά προκαλούν επιπλοκές στο γαστρεντερικό σας σύστημα, και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και υπέρτασης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Ασθενείς με ΙΦΝΕ: Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός έναντι του ιού του έρπητα ζωστήρα

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, το εμβόλιο κατά του ιού του έρπητα ζωστήρα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της αναζωπύρωσης και της μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων της μεθερπητικής νευραλγίας.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.