Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις εργαζόμενες, κάτι που καθιστά την Ισπανία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θεσπίζει μια τέτοια πρωτοποριακή νομοθεσία. Σε όλο τον κόσμο, η άδεια εμμήνου ρύσεως προβλέπεται μόνο σε ένα μικρό αριθμό χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια.
Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο, που αποσκοπεί στο να καταρρίψει ένα ταμπού πολλών ετών. «Η περίοδος δεν θα είναι πλέον ταμπού. Δεν θα χρειάζεται πια να δουλεύουμε με πόνους, ούτε να παίρνουμε χάπια πριν φτάσουμε στη δουλειά και να πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι πονάμε τόσο που δεν μπορούμε να δουλέψουμε», δήλωσε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου η Ισπανίδα υπουργός Ισότητας Irene Montero.
Με τον νόμο αυτό προβλέπεται η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας, καθώς η έμμηνος ρύση αναγνωρίζεται πλέον ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας για εργασία. Δεν δίνεται ωστόσο από τον νόμο καμία διευκρίνιση για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.
Η «άδεια εμμήνου ρύσεως» είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.
Λόγω της κατάστασης αυτής, και επίσης επειδή δεν υπάρχει κάποια ειδική κλινική κοντά στην κατοικία τους, οι γυναίκες αναγκάζονται μερικές φορές να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση. Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει επίσης στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και 17 ετών, καταργώντας έτσι τον νόμο που είχε εγκαθιδρύσει το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση.
Στον νόμο που εγκρίθηκε προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.
Η ψήφιση του εν λόγω νόμου προκάλεσε ωστόσο και αρκετές αντιδράσεις. Τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και από το συνδικάτο UGT εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο νόμος αυτός μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες κάθε μήνα. Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού» και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.
Η Ισπανία είναι μια χώρα που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση, το 2004, ενός πρωτοποριακού νόμου για τη βία κατά των γυναικών.