Σε ποιες περιπτώσεις το αυχενικό σύνδρομο απαιτεί χειρουργείο;

 Στους περισσότερους ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο, ο πόνος και η δυσκαμψία του αυχένα αντιμετωπίζονται συντηρητικά, δηλαδή χωρίς χειρουργείο. Σε ποιες περιπτώσεις όμως είναι αναπόφευκτη η χειρουργική επέμβαση;

Γράφει ο Παντελής Σταυρινού MD, PhD, PD, Νευροχειρουργός Εγκεφάλου & Σπονδυλικής Στήλης, Επ. Καθηγητής Παν/μίου Κολωνίας

Για να αντιμετωπιστεί ο πόνος του «αυχενικού συνδρόμου» επιτυχώς, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την αιτία του. Οι αιτίες του οξέος αυχενικού συνδρόμου ενδεχομένως να είναι διαφορετικές από τις αιτίες του χρόνιου αυχενικού συνδρόμου.

Οξύ αυχενικό σύνδρομο

Οι πιο συχνές αιτίες οξέος αυχενικού συνδρόμου είναι οι μικροτραυματισμοί των συνδέσμων και των μυών του αυχένα και κατά κανόνα περνάνε εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων. Οι τραυματισμοί μυών & συνδέσμων μπορεί να οφείλονται σε κακή στάση σώματος, ύπνος σε «περίεργη» θέση, επαναλαμβανόμενες κινήσεις που επιβαρύνουν τον αυχένα και σε τραυματισμό.

Χρόνιο αυχενικό σύνδρομο

Όταν μιλάμε για χρόνιο αυχενικό σύνδρομο, εννοούμε ότι τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από λίγες μόνο εβδομάδες. Συνήθως οφείλεται σε σπονδυλοαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δηλαδή σε φθορά της σπονδυλικής στήλης. Τέτοιου είδους φθορά μπορεί να είναι π.χ. μια δισκοκήλη (σε ένα ή περισσότερα σημεία), φλεγμονή των αρθρώσεων, ευθειασμός ή κύφωση του αυχένα κλπ. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι το στρές, παθήσεις όπως η ινομυαλγία, όγκοι της περιοχής κ.ο.κ.

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται φυσικά από την αιτιολογία, όμως συχνά αυτή δεν είναι γνωστή ή είναι ασαφής. Όπως και να ‘χει, στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αντιμετωπίζεται συντηρητικά δηλαδή χωρίς χειρουργείο. Έτσι, στους περισσότερους ασθενείς προτείνεται ξεκούραση, φυσικοθεραπεία, θεραπεία με κρύα ή ζεστά επιθέματα, παυσίπονα και διατάσεις.

Αν αυτά τα μέτρα δε βοηθήσουν και οι εξετάσεις δε δείξουν κάποια άλλη αιτία για τον πόνο, τότε μπορούν να εφαρμοστούν τοπικές ενέσεις (διηθήσεις).

Αν ο πόνος επιμένει –ειδικά αν υπάρχει πίεση σε κάποια νευρική ρίζα ή στο νωτιαίο μυελό- τότε ενδέχεται να έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση κατά κανόνα εφαρμόζεται για τους εξής λόγους:

-Για να αποσυμπιεστεί μια νευρική ρίζα (όταν λ.χ. πιέζεται από μια δισκοκήλη)

-Για να αποσυμπιέσει τον νωτιαίο μυελό

-Για να σταθεροποιήσει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Αν οι εξετάσεις δε δείξουν μία από τις παραπάνω αιτίες, τότε είναι απίθανο να χρειάζεται χειρουργείο.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Νόσος των Δοκιμαστηρίων»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Σε ένα μεγάλο βαθμό, το αίτιο εμφάνισης της "νόσου των δοκιμαστηρίων" δεν είναι απόλυτα κατανοητό.

Γιατί η εξάπλωση του μύκητα Candida auris προκαλεί ανησυχία;

Είναι ένας μύκητας δυνητικά θανατηφόρος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ιδίως αν αντιμετωπίζουν πολλαπλά ιατρικά προβλήματα.

Διπολική Διαταραχή: από την μανία στην κατάθλιψη

Η διπολική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει την εναλλαγή επεισοδίων μανίας, υπομανίας, κατάθλιψης ή και μεικτά επεισόδια.