Αίμα στα κόπρανα: 5 πιθανές αιτίες

Μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό και συνηθισμένο, αλλά ενδέχεται να είναι και σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης.  Το αίμα στα κόπρανα είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να διερευνάται από ειδικό, για παν ενδεχόμενο.

Πηγαίνετε στην τουαλέτα και πριν πατήσετε το καζανάκι συνειδητοποιείτε ότι στη λεκάνη υπάρχει αίμα. Αν δεν είστε γυναίκα και δεν διανύετε τις «δύσκολες» μέρες σας, σίγουρα ανησυχείτε.  Και δεν έχετε άδικο.  Γιατί το αίμα κατά την κένωση μπορεί να σημαίνει πολλά.

5 πιθανές αιτίες

  1. Αιμορροειδοπάθεια: Είναι η συχνότερη και πιο αθώα αιτία. Σε αυτήν τη περίπτωση το αίμα είναι συνήθως ζωηρό κόκκινο, εμφανίζεται είτε προς την αρχή είτε προς το τέλος της κένωσης και μπορεί να παρουσιαστεί ή σε σταγόνες στην τουαλέτα ή στο χαρτί . Τα κόπρανα είναι είτε καθαρά, είτε επαλείφονται επιφανειακά από μία ποσότητα αίματος και ενδεχομένως να υπάρχουν και συνοδά συμπτώματα, όπως πόνος, καύσος, αίσθημα δυσφορίας ή προεξοχής στην πρωκτική περιοχή.
  2. Εκκολπώματα: Είναι για μία καλοήθης κατάσταση, η οποία συνηθίζεται στα πιο ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα και μπορεί να είναι η αιτία για μία είτε μικρή, είτε μεγάλη αιμορραγία. Τα εκκολπώματα, αν κάνουν φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά.
  3. Πολύποδες: Πρόκειται για μάζες που αναπτύσσονται στην εσωτερική βλεννώδη επιφάνεια του εντέρου, οι οποίες μπορεί να αιμορραγούν είτε λιγότερο είτε περισσότερο. Οι πολύποδες έχουν κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί αν  παραμείνουν χρόνια μπορεί να εξαλλαχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
  4. Κακόηθες νεόπλασμα:  Είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και συνήθως δεν προκαλεί μεγάλη αιμορραγία.  Στην περίπτωση αυτή αλλά και στους πολύποδες, το αίμα είναι ανακατεμένο με τα κόπρανα.
  5. Φλεγμονώδη νοσήματα του παχέος εντέρου :  Αιμορραγία προκαλεί κυρίως η ελκώδης κολίτιδα και σε αρκετά μικρότερο βαθμό και η νόσος του  Crohn. Τα νοσήματα αυτά, ανάλογα με τη βαρύτητά τους μπορεί να προκαλούν και άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, καταβολή, πυρετό, απώλεια βάρους.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες, σπανιότερες αιτίες, όπως κάποιες ειδικές μικροβιακές  λοιμώξεις, επιπλοκές από το έντερο μετά από λήψη συγκεκριμένων αντιφλεγμονωδών ή αντιβιοτικών, αγγειοδυσπλασίες κ.ά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: «Γίνε φίλος με τον Λύκο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου (10 Μαΐου), η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (E.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία, με κεντρικό μήνυμα  «Γίνε φίλος με τον Λύκο».

Μεταμοσχεύσεις: 8 δότες οργάνων χάρισαν ζωή σε 25 ασθενείς τις ημέρες του Πάσχα

Από τη Μ. Πέμπτη 2 Μάϊου και σε διάστημα μίας εβδομάδας, 8 δότες οργάνων από Νοσοκομεία όλης της χώρας, χάρισαν απλόχερα τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε 25 ασθενείς.

Υπουργείο Υγείας: Γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνη».