Αιμορροΐδες: 7 παρανοήσεις που διαιωνίζουν το πρόβλημα

Κάποια από αυτά που έχουμε ακούσει ισχύουν, κάποια ισχύουν εν μέρει και κάποια άλλα καθόλου. Ωστόσο, οι παρανοήσεις περιπλέκουν το πρόβλημα με αποτέλεσμα τη λανθασμένη αντιμετώπισή του και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους που πάσχουν.

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, προκαλώντας τους δυσφορία, κνησμό και συχνά αιμορραγία. Παρότι, η αιμορροϊδοπάθεια, επηρεάζει τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ακόμα επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την πάθηση.

«Η γνώση μπορεί να μας προστατεύσει, αλλά και να μας απελευθερώσει από αντιλήψεις που μας περιορίζουν να απολαύσουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε», σημειώνει ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, ο οποίος μας βοηθά να μάθουμε τελικά τους μύθους που επικρατούν για τις αιμορροΐδες.

1ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι αιμορροΐδες παρότι στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνες, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα, αυτό όμως δεν είναι ο καρκίνος. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις: οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες, ενώ ο καρκίνος προκαλείται από ανώμαλη διαίρεση και  μετάλλαξη των κυττάρων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αιμορροΐδες πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια, τόσο γιατί μερικοί ασθενείς με καρκίνο είναι επιρρεπείς σε αιμορροΐδες (λόγω της πίεσης που μπορεί να ασκεί ο όγκος), όσο και γιατί ορισμένα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οπότε πάντα θα πρέπει να αναζητούμε ιατρική συμβουλή, προκειμένου να αποκλειστούν σοβαρότερες καταστάσεις.

2ος Μύθος: Οι πικάντικες τροφές προκαλούν αιμορροΐδες

Το πολύ πιπέρι, τα ανατολίτικα φαγητά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, και γενικότερα οι πικάντικες τροφές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, επειδή διαταράσσουν την ισορροπία του στομάχου. Άμεσα, δεν μπορούν να προκαλέσουν αιμορροΐδες, διότι δεν επηρεάζουν τις φλέβες στην περιοχή του ορθού. Αυτό για το οποίο μπορεί να κατηγορηθούν είναι η πρόκληση ερεθισμού και κνησμού στην περιοχή του ορθού και όχι σπάνια δυσκοιλιότητας, η οποία είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων.

3ος Μύθος: Η κατανάλωση φυτικών ινών αποκλείει την εμφάνιση αιμορροΐδων

Αν και η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας, δεν είναι ούτε ο μοναδικός, ούτε αρκετός. Τα φρούτα και τα λαχανικά δηλαδή δεν μας καθιστούν απρόσβλητους, απλώς μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων ή πιο σωστά καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου.

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και εξέλιξη των αιμορροΐδων, διαδραματίζουν παράγοντες όπως  η καθιστική ζωή και η παρατεταμένη παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας. Το καλύτερο για όσους ανησυχούν μήπως εμφανίσουν αιμορροΐδες είναι να λειτουργήσουν προληπτικά: να πίνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως, να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (και όταν αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνουν συμπληρώματα φυτικών ινών) και να ασκούνται καθημερινά.

4ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκληθούν από το πρωκτικό σεξ

Το πρωκτικό σεξ δεν είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων. Παρά το γεγονός ότι με την πρωκτική επαφή μπορεί να επιδεινωθούν, δεν υπάρχει μελέτη που να παρέχει επαρκείς αποδείξεις ότι προκαλεί αιμορροΐδες, όταν ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες σωστής πρακτικής.

5ος Μύθος : Το κάθισμα σε κρύο πεζοδρόμιο μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες

Αυτός ο μύθος είναι αστείος, αλλά επικρατεί κυρίως σε άτομα ανατολικής καταγωγής. Η καθιστή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες λόγω της πίεσης που ασκείται στον ορθό, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι αίτιο εμφάνισής τους η ξεκούραση στο πεζοδρόμιο.

6ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες είναι πάθηση των ηλικιωμένων

Εδώ υπάρχει μια δόση αλήθειας: οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν απ’ αυτές, λόγω της εξασθένησης των τοιχωμάτων του ορθού με την πάροδο της ηλικίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι αποκλείονται, καθώς οποιοδήποτε άτομο, οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσει αιμορροΐδες. Εκτός από τη γήρανση, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η εγκυμοσύνη και η χρόνια δυσκοιλιότητα.

7ος Μύθος: Οι αιμορροΐδες είναι μόνιμες και δεν θεραπεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υποτροπές και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προβλήματα υγείας, δεν είναι απαραίτητα μόνιμες και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονται. Είναι διογκωμένες φλέβες που δύνανται να αλλάζουν, ιδιαίτερα όταν το αίτιο πρόκλησής τους είναι προσωρινό, όπως π.χ. ένας τοκετός. Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας τους, που γίνονται είτε στο σπίτι, είτε σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, είτε σε χειρουργικές αίθουσες.

«Όλες οι θεραπείες είναι σχετικά απλές και ανώδυνες. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές το ενοχλητικό πρόβλημα των αιμορροΐδων μπορεί να βρει οριστική λύση, σε ελάχιστο χρόνο. Τα μόνιμα αποτελέσματα εξαρτώνται από την καλή λειτουργία του εντέρου, που σημαίνει επιμονή σε μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, επαρκή ενυδάτωση και άσκηση», συμβουλεύει ο Δρ. Αναστάσιος  Ξιάρχος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Riviera shopping  for a good cause στις 6 Ιουνίου

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στον μοναδικό χώρο του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, σας περιμένουμε όλους, από τις 12.00 μέχρι τις 20.00, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, μέσα από το ξεχωριστό event Riviera Shopping for a Goοd Cause!

Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31 Μαΐου) πραγματοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας που είχε την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας.

Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αιφνίδια και είναι δυνατόν να υποχωρήσουν ακόμη και χωρίς θεραπεία μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες.