Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Αντιμετωπίστε το πρόβλημα χωρίς ντροπή!

Περισσότερες από 150 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Η συχνότητα της ακράτειας ούρων αυξάνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα 1 στις 4 γυναίκες άνω των 50 ετών να εμφανίζει ακράτεια ούρων, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%.

Η συχνότερη μορφή γυναικείας ακράτειας ούρων είναι η ακράτεια από προσπάθεια, σε ποσοστό περίπου 40-60% και ακολουθεί η επιτακτική ακράτεια σε ποσοστό 20-40%. Σε πολλές γυναίκες, ωστόσο, συνυπάρχουν, σε κάποιο βαθμό και οι δυο μορφές.

Ποιες λύσεις υπάρχουν για την γυναικεία ακράτεια ούρων; Μας απαντά ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παναγιώτης Σκλαβούνος.

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες απασχολεί στις μέρες μας πολλές γυναίκες. Πρόκειται για μια συχνή παθολογική κατάσταση, όχι όμως απειλητική για τη ζωή και εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες άνω των 45 ετών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να συμβεί και σε μικρότερες ηλικίες.

Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση της ακράτειας των ούρων στις γυναίκες

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από έναν λόγους. Η συνύπαρξη της λεγόμενης μεικτού τύπου ακράτειας ούρων στις γυναίκες απαιτεί μεγάλη διαγνωστική δεινότητα από τον θεράποντα ιατρό κι εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων μορφών.

Ο γυναικολόγος σας θα αναζητήσει στοιχεία από το ιατρικό σας ιστορικό, τη γενική κατάσταση της υγείας σας, επεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, ασθένειες ή φάρμακα που παίρνετε. Θα γίνει κλινική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασης των γεννητικών οργάνων σας προκειμένου να διαγνωστεί πιθανή πρόπτωση μήτρας, πτώση του κόλπου ή του εντέρου.

Θα σας ζητήσει να καταγράψετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε, πόσες φορές  πηγαίνετε στην τουαλέτα και τα επεισόδια απώλειας ούρων, ώστε να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος. Θα σας ζητηθεί ακόμα να κάνετε μια γενική ούρων και μια καλλιέργεια ούρων. Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν πιο λεπτομερείς εξετάσεις, όπως ουροδυναμικός έλεγχος σε εξειδικευμένο ουρογυναικολογικό κέντρο για ακριβή διάγνωση ή και καθοδήγηση της θεραπείας.

Υπάρχει θεραπεία στο πρόβλημα της ακράτειας;

Η θεραπεία βασίζεται στο αίτιο της ακράτειας και πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Πρωταρχικός στόχος του ιατρού είναι η συντηρητική προσέγγιση του προβλήματος.

Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια στα αρχικά της στάδια μπορεί να βελτιωθεί συντηρητικά με πολλούς τρόπους. Η απώλεια βάρους, η αλλαγή τρόπου ζωής, η ελάττωση της καφεΐνης και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορούν να μειώσουν αισθητά τον αριθμό και τη βαρύτητα των επεισοδίων ακράτειας.

Επιπρόσθετα, η κολπική χορήγηση οιστρογόνων κι η τοποθέτηση pessar κάτω από την ουρήθρα διακολπικά και η τεχνολογία LASER εμφανίζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στη συντηρητική θεραπεία των αρχόμενων σταδίων ακράτειας από προσπάθεια.

Η επιτακτική ακράτεια μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με μη επεμβατικές μεθόδους όπως, άσκηση, φυσιοθεραπεία, απώλεια βάρους, κολπική χορήγηση οιστρογόνων, αντιχολινεργικά φάρμακα, Α-αδρενεργικούς αγωνιστές, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης κ.λπ.

Πριν τη χορήγηση του κάθε φαρμάκου οφείλει ο θεράπων ιατρός να συνυπολογίζει συνυπάρχουσες παθήσεις της ασθενούς και να εξηγεί διεξοδικά τον τρόπο πρόσληψης των φαρμάκων και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επιπρόσθετα, τα οφέλη της συντηρητικής αγωγής απαιτούν αρκετές εβδομάδες, έως ότου εμφανιστούν, γι’ αυτό οφείλει η εκάστοτε ασθενής να ενημερωθεί διεξοδικά από τον γυναικολόγο της για τον τρόπο και τον χρόνο δράσης της συντηρητικής αγωγής.

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής στρατηγικής υπάρχουν αρκετές σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές για τη διόρθωση της ακράτειας.

Παλαιότερα η ακράτεια ούρων αποτελούσε ταμπού για την Ελληνίδα, όμως σήμερα, είναι θετικό ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ζητούν την βοήθειά μας για την επίλυση του προβλήματος. Στις μέρες μας υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες που στα χέρια έμπειρων ιατρών βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών με ακράτεια ούρων, με ελάχιστες έως καθόλου επιπλοκές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.