spot_imgspot_img

Ακτινοθεραπεία: Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Γράφει η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής (dkatsochi@aktinotherapeia.com)

Ο καρκίνος του προστάτη, ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών, μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασθένεια ταμπού, επειδή συσχετίζονταν με τη σεξουαλική ικανότητα του άνδρα. Ωστόσο, πλέον αντιμετωπίζεται ριζικά, με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία του ασθενή.

Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη οδήγησε στη νέα εποχή της στερεοτακτικής ή ακτινοχειρουργικής. H ακρίβειά της έχει φτάσει σε επίπεδο χιλιοστών. Ο καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται αναίμακτα και αποτελεσματικά, διατηρώντας την ποιότητα ζωής του ασθενή. Το σημαντικό είναι ότι η ακτινοθεραπεία, αντιμετωπίζει πλέον με επιτυχία και ασθενείς υψηλού κινδύνου, με τοπικά προχωρημένη νόσο. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι εξίσου υψηλά με αυτά των χειρουργικών επεμβάσεων, ανεξάρτητα από το στάδιο, την ηλικία και την ανατομική ιδιαιτερότητα του ασθενή.

Στόχευση και ακρίβεια

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία του τοπικά εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη είναι η νέα ανερχόμενη θεραπευτική μέθοδος. Προσφέρει υψηλή στόχευση και ακρίβεια. Ακτινοβολούμε με υψηλή δόση σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου πέντε με επτά μέρες, αντί των 35 ημερών που απαιτεί η κλασσική ακτινοθεραπεία. Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία προσφέρει εφάμιλλα αποτελέσματα, με χαμηλές και ελεγχόμενες παρενέργειες.

Νέα προοπτική θεραπείας στην τοπικά εντοπισμένη νόσο, προσφέρει και η μερική (focal) ακτινοβόληση του προστάτη, η οποία έχει λιγότερες παρενέργειες: ελαχιστοποιεί δυσουρικά συμπτώματα όπως το τσούξιμο και τη συχνουρία.

Ο συνδυασμός κλασσικής ΑΚΘ και βραχυθεραπείας, δίνει σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο ή υψηλού κινδύνου, τα υψηλότερα αποτελέσματα επιτυχίας κάθε άλλης μεμονωμένης θεραπείας, εφάμιλλα ασθενών χαμηλού κινδύνου ή πρώιμου σταδίου.

Αν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή εμφανίσουν αυξημένο PSA,  τότε τους προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία ίασης με τη ριζική/κλασσική μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία.

Οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο του προστάτη αυξάνονται ραγδαία. Θέλουν όμως,  όχι μόνο να «επιβιώσουν» αλλά και να «ζήσουν».  Αν, πριν ασθενήσουν, είχαν υγιή σεξουαλική ζωή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να επανέλθει μετά τη θεραπεία τους.

Ο καρκίνος του προστάτη, αν διαγνωσθεί έγκαιρα, η επιβίωση του ασθενούς στην πενταετία πλησιάζει το 100%. Το αισιόδοξο είναι ότι όλο και περισσότεροι άνδρες υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσης, άρα και ριζικής αποθεραπείας του.

Κεφάλαιο πρόληψη

Οι προληπτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες γιατί ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Οι άνδρες μετά τα πενήντα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκέπτονται προληπτικά μια φορά τον χρόνο τον ουρολόγο. Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας η οποία στο 70% των ασθενών, εντοπίζει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, οπότε το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλότατο.

Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα, την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία και τη στοχευμένη βιοψία βοηθά  στη σταδιοποίηση της νόσου και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.

Διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε θεραπεία και φροντίδα, ξεχωριστά σε κάθε ασθενή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;