spot_imgspot_img

Αλκοόλ: η συνήθεια που μας γερνάει

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διατείνονται ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη πάνω από πέντε ποτήρια κρασί την εβδομάδα επιταχύνουν τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά και ιατρικά δεδομένα περισσότερων από 250.000 ατόμων από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Οι συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 57 έτη χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το φύλο. Το 3% των εθελοντών δεν είχε καταναλώσει ποτέ αλκοόλ. Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί όσοι έπιναν πάνω από 17 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα είχαν μικρότερα τελομερή.

Τα τελομερή βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν τα χρωμοσώματα αλλά και τις γενετικές πληροφορίες. Καθώς μεγαλώνουμε τα τελομερή μικραίνουν, με αποτέλεσμα το DNA να καταστρέφεται και παράλληλα να αυξάνεται το ενδεχόμενο εμφάνισης διάφορων παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Τα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν ακόμη ότι όσοι διαθέτουν μεγαλύτερα τελομερή συνήθως έχουν και πιο νεανική εμφάνιση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν 29 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 10 μεγάλα ποτήρια κρασί, ήταν κατά ένα έως δύο χρόνια μεγαλύτεροι όσον αφορά το μήκος των τελομερών, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερες από έξι μονάδες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου δύο μεγάλα ποτήρια κρασί.

Από την άλλη, εκείνη που διαγνώστηκαν με διαταραχή χρήσης αλκοόλ, και επομένως ήταν πιο πιθανό να το παρακάνουν, φάνηκε ότι είχαν μικρότερα τελομερή από εκείνους που δεν έπιναν τόσο πολύ. Μάλιστα, το μήκος τους ισοδυναμούσε με τρία έως έξι χρόνια βιολογικής γήρανσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η συσχέτιση μεταξύ της σμίκρυνσης των τελομερών και της κατανάλωσης αλκοόλ άρχισε να εμφανίζεται μόνο για τα άτομα που έπιναν περισσότερες από 17 μονάδες την εβδομάδα, ποσότητα που ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από πέντε ποτήρια κρασί. Όσοι πίνουν λιγότερο από αυτή την ποσότητα δεν κινδυνεύουν από τη μεταβολή των τελομερών που σχετίζεται με το ποτό.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση αυτή των τελομερών σχετίζεται με το αυξημένο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που προκαλείται στο σώμα όταν αυτό μεταβολίζει  το αλκοόλ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;