Κάθε πότε να αλλάζω οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα είναι ένα είδος προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που πρέπει οπωσδήποτε να αντικαθιστάτε σε τακτική βάση. Γιατί; Επειδή το στόμα σας φιλοξενεί περίπου 700 είδη μικροβίων, βακτήρια και μύκητες, που ανέρχονται σε περίπου έξι δισεκατομμύρια διαφορετικά είδη. Στην πραγματικότητα, το μικροβίωμα του στόματός σας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και πιο ποικίλο μετά το μικροβίωμα του εντέρου σας. Και όπως η μικροβιακή σύνθεση του εντέρου σας, ορισμένοι τύποι βακτηρίων που ζουν στο στόμα σας είναι τα ωφέλιμα, αφού είναι χρήσιμα στην πέψη, την καθαριότητα του στόματος, τη καθαρή αναπνοή και πολλά άλλα (αντίθετα, αλλά αληθινό!).

Ωστόσο μερικά άλλα βακτήρια δεν είναι τόσο χρήσιμα και η οδοντόβουρτσά σας μπορεί εύκολα να «φορτωθεί» με εκατομμύρια επιβλαβή μικρόβια.

Θέλετε να είστε υγιείς χωρίς να πετάτε  άσκοπα κάθε λίγο την παλιά σας οδοντόβουρτσα; Δείτε πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας. Ενημερωθείτε για την άποψη που έχουν οι οδοντίατροι σχετικά με το πότε αντικαταστήσετε μια χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα.

Τρεις έως τέσσερις μήνες για χειροκίνητες οδοντόβουρτσες

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να αντικαθιστάτε τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες, αλλά όχι κάθε έξι μήνες.

Η οδοντόβουρτσά σας απομακρύνει τα βακτήρια από τα δόντια σας και τυχόν μικρόβια μπορεί να κολλήσουν πάνω της ακόμα και αφού την ξεπλύνετε μετά το βούρτσισμα. Επιπλέον, οι φθαρμένες οδοντόβουρτσες δεν αφαιρούν καλά την πλάκα, επομένως, θα να την αλλάζετε τακτικά για να κάνετε στα δόντια και τα ούλα σας τον καλό καθαρισμό που χρειάζονται.

Ένας έως δύο μήνες για ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες

Οι ηλεκτρικές κεφαλές οδοντόβουρτσας, από την άλλη, μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν ακόμη πιο σύντομα.

Αυτό γιατί οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες δονούνται σε υψηλές ταχύτητες και οι κεφαλές της βούρτσας δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο οι τυπικές οδοντόβουρτσες.

Το συντομότερο δυνατόν αν αρρωστήσετε

Εάν έχετε αρρωστήσει με κρυολόγημα, γρίπη ή άλλο ιό ή λοίμωξη, είναι σημαντικό να πετάξετε την οδοντόβουρτσά σας και να πάρετε μια καινούργια αμέσως μόλις αναρρώσετε ακόμα κι αν είστε

μακριά από το όριο των τριών έως τεσσάρων μηνών που θα την αλλάζατε κανονικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση ενημέρωσης: «Μαζί κάνουμε τη διαφορά για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ στις 19η Μαΐου, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) και ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση για το κοινό την Κυριακή 19 Μαΐου.

Ξεκινά η υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων για τους υποψηφίους με χρόνιες παθήσεις

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.

Μάθε τα πάντα για τη ρύθμιση της πίεσης

Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν άριστα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.