Πώς να κρατήσετε τις αλλεργίες έξω από το σπίτι σας

Ακάρεα, μύκητες, αλλά και κάθε λογής αλλεργιογόνες ουσίες επιλέγουν ως… τόπο διαμονής τις κουρτίνες, τα μαξιλάρια, τα έπιπλα και δεκάδες ακόμη σημεία του προσωπικού μας χώρου.

Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από όλους εκείνους τους μικροοργανισμούς που κατοικούν στο σπίτι μας και μας προκαλούν αλλεργίες; Μας απαντά ο Αλλεργιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Πεταλάς.

Υπάρχουν απλά μέτρα πρόληψης, για να προστατευτείτε από τα αλλεργιογόνα που «κρύβονται» μέσα στο σπίτι σας:

Διασφαλίστε την σωστή υγρασία!

Επειδή οι περισσότεροι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται σε χώρους με αυξημένα ποσοστά υγρασίας, είναι σημαντικό να ελέγχετε το επίπεδό στο οποίο βρίσκεται με την βοήθεια ενός υγρόμετρου. Τα επίπεδα των ακάρεων και άλλων αλλεργιογόνων ουσιών μειώνονται σημαντικά όταν το ποσοστό της σχετικής υγρασίας διατηρείται σταθερά κάτω από 50%. Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι είστε… εκτός ορίων, προμηθευτείτε έναν αφυγραντήρα που βοηθά ώστε να αφαιρείται από τον αέρα η περίσσεια ποσότητα νερού.

Επιχείρηση ηλεκτρική σκούπα!

Φροντίστε να σκουπίζετε τακτικά το σπίτι, επιλέγοντας όμως μοντέλα με φίλτρα HEPA που συγκρατούν τα σωματίδια της σκόνης και δεν διοχετεύονται στον αέρα. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε ώστε να αλλάζετε τακτικά τις σακούλες και κυρίως όταν μετά το σκούπισμα το σπίτι έχει μια ελαφριά μυρωδιά. Αυτό σημαίνει πως η σκούπα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ανακυκλώνει την σκόνη.

Διώξτε την σκόνη!

-Καλύψτε τα μαξιλάρια και το στρώμα με ειδικά καλύμματα με φερμουάρ.

-Όλα τα ρούχα πρέπει να είναι στην ντουλάπα και η πόρτα της κλειστή.

-Εάν υπάρχουν κουρτίνες πρέπει να πλένονται τακτικά.

-Χρησιμοποιείστε πλαστικά ή ξύλινα έπιπλα.

-Πλένετε τις κουβέρτες με ζεστό νερό κάθε δύο εβδομάδες.

-Αποφυγή τοποθέτησης κάδρων που μαζεύουν σκόνη.

-Χρησιμοποίηση μάσκας όταν ξεσκονίζουν διάφορα αντικείμενα στο χώρο.

-Αφαίρεση χαλιών, μοκετών.

-Καθαρισμός του ξύλινου πατώματος με υγρή σφουγγαρίστρα.

-Απομάκρυνση όλων των αντικειμένων που μαζεύουν σκόνη (παιχνίδια, ειδικά τα λούτρινα, βιβλία).

-Προτιμάτε μαξιλάρια που έχουν συνθετικά υλικά και όχι πούπουλα.

Φιλτράρετε σωστά!

Φροντίστε να καθαρίζετε τα φίλτρα των κλιματιστικών μια φορά τον μήνα. Αφού τα αφαιρέσετε, ξεπλύνετέ τα με άφθονο νερό και επανατοποθετήστε τα εφόσον έχουν στεγνώσει.

Όταν έχει… κίνηση, πάρτε μέτρα!

Αν διαμένετε σε περιοχή που συγκεντρώνει πολλούς ρύπους, είναι αναγκαίο να προμηθευτείτε έναν ιονιστή.

Αντικαπνιστικός αγώνας!

Το τσιγάρο προκαλεί σημαντικό πρόβλημα και σε αυτόν τον τομέα γι αυτό θεωρείστε πως είναι απαγορευτικό να καπνίζετε τουλάχιστον μέσα στο σπίτι.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Θετική Διαπαιδαγώγηση: Το «κλειδί» για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Η θετική διαπαιδαγώγηση, ως τρόπος ανατροφής των παιδιών, τα τελευταία χρόνια κερδίζει δυναμικά έδαφος καθώς αποτελεί μια μέθοδο με πολλαπλά οφέλη.

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.

Πονόλαιμος: Χρήσιμες συμβουλές για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα

Ο πονόλαιμος είναι ένα συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα για το οποίο, ανάλογα με την αιτία του, υπάρχει και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.