Σε αντίθεση με ότι έχεις ακούσει, η κατανάλωση φυστικιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, δεν αυξάνει τις πιθανότητες το μωρό να αναπτύξει αλλεργία στα φυστίκια.
Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
Στην πραγματικότητα, η από νωρίς «έκθεση» στα φυστίκια ακόμα και μέσω του μητρικού γάλακτος, φαίνεται να δρα προστατευτικά. Το ίδιο ισχύει και για το μοντέρνο σούσι και μαλακά τυριά που επίσης θα έχετε ακούσει ότι είναι καλό να αποφεύγεις.
Προσοχή στον Υδράργυρο
Ωστόσο, σχετικά με την κατανάλωση ψαριού, είτε είναι μαγειρεμένο ή ωμό, είναι καλό να προσέχεις για τις υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου. Γι’ αυτό προτίμησε να καταναλώσεις μικρά ψάρια όπως γαύρο, μαρίδα, σαρδέλα κ.α.. Ο υδράργυρος είναι ένα στοιχείο με μικρό μέγεθος και μπορεί να περάσει στο γάλα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους.
Χρήσιμο Tip
Αν κάποιο τρόφιμο που καταναλώνεις προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας στο βρέφος, χρειάζεται να αφαιρεθεί από τη διατροφή σου, να συνεχίζεις τον θηλασμό και να το εισάγεις ξανά αργότερα.
Το Βρέφος σου εμφανίζει Δυσανεξία;
Συστατικά που σχετίζονται με δυσανεξίες, όπως οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αέρια στα βρέφη απ’ ότι το μπρόκολο που πιθανόν να τρώει η μητέρα. Και για να το διευρύνουμε ως θέμα, καλό θα είναι να ακολουθείς μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή και να κάνεις δοκιμές τροφίμων, ακόμα και αν είναι δυσάρεστες, για να ανακαλύψεις τι ενοχλεί το βρέφος σου. Θυμήσου ότι το πεπτικό σύστημα του βρέφους σου αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό, επομένως και τα τρόφιμα που μπορεί να το πειράζουν, συνεχώς αλλάζουν.