spot_imgspot_img

Αλλεργίες και άσθμα ταλαιπωρούν τους εφήβους που κοιμούνται αργά

Το άσθμα και οι αλλεργίες είναι από τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι έφηβοι που συνηθίζουν να μένουν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργίες, σε σύγκριση με άλλους συνομήλικούς τους  που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς.

Είναι γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι η εκδήλωση του άσθματος συνδέεται άμεσα με το εσωτερικό «ρολόι» του σώματος, όμως είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συσχετίζει τις ατομικές προτιμήσεις ύπνου με τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και αλλεργιών στους εφήβους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Subhabrata Moitra  του ισπανικού Ινστιτούτου Barcelona Institute for Global Health και του  Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, μελέτησαν 1.684 εφήβους ηλικίας 13 έως 14 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης PERFORMANCE (Prevalence and Risk Factors of Asthma and Allergy-Related Diseases among Adolescents).

Η έρευνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ώρα του ύπνου για τους εφήβους και πώς αυτή επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η πιθανότητα άσθματος είναι σχεδόν τριπλάσια στους εφήβους που κοιμούνται αργά το βράδυ, σε σχέση με τους εφήβους που κοιμούνται νωρίς. Εξίσου μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργίες καθώς οι έφηβοι που αργούν να κοιμηθούν έχουν διπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τους εφήβους που κοιμούνται νωρίς.

«Ο ύπνος και η ορμόνη του ύπνου, η μελατονίνη, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το άσθμα, γι’ αυτό θέλαμε να εξετάσουμε κατά πόσο επηρεάζει και η συνήθεια ορισμένων εφήβων να κοιμούνται αργά το βράδυ, κάτι που το επιβεβαιώσαμε. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τα παιδιά και οι νέοι που μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό στο φως των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών-ταμπλετών και άλλων συσκευών. Πιθανώς, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να αφήσουν τις συσκευές τους και να πέσουν νωρίτερα για ύπνο, θα βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος άσθματος και αλλεργιών. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται περαιτέρω μελέτη» επεσήμανε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Subhabrata Moitra.

Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη τον ακριβή αριθμό των ωρών που κοιμήθηκαν οι συμμετέχοντες έφηβοι, ο Dr. Moitra και η ομάδα του ελπίζουν να συνεχίσουν αυτή την έρευνα εισάγοντας αντικειμενικά κριτήρια για τις ώρες ύπνου των συμμετεχόντων και τις πνευμονικές τους λειτουργίες.

Ο καθηγητής Thierry Troosters, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Είναι ανάγκη να μάθουμε περισσότερα γύρω από το γιατί το άσθμα και οι αλλεργίες αυξάνονται στα παιδιά και τους εφήβους, ελπίζοντας ότι έτσι θα βρούμε τρόπους για να μειώσουμε αυτές τις παθήσεις. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τον πιθανό ρόλο των διαφορετικών προτιμήσεων ύπνου μεταξύ των εφήβων, ανοίγοντας έναν ενδιαφέροντα και σημαντικό νέο δρόμο έρευνας. Σε κάθε περίπτωση, ξέρουμε ήδη ότι ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική υγεία, συνεπώς πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους εφήβους να κοιμούνται καλά τα βράδια».

Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη τον ακριβή αριθμό των ωρών που κοιμήθηκαν τα άτομα, ο Δρ Μόιτρα και η ομάδα του ελπίζουν να συνεχίσουν αυτή την έρευνα εισάγοντας αντικειμενικά μέτρα για τις ώρες ύπνου των συμμετεχόντων και τις πνευμονικές τους λειτουργίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ERJ Open Research».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;