Δρ. Μάγδα Τσολάκη: Νέες θεραπείες δίνουν ελπίδα στους ασθενείς με Alzheimer

Τι μπορούμε να βελτιώσουμε στη ζωή μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες νόσησης.  Συνέντευξη με την Δρ. Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγο – Ψυχίατρο

Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών

Από την Γιάννα Τριανταφύλλη

Η βαρύτητα της νόσου αξιολογείται από το γεγονός, ότι η νόσος αυτή τον ασθενή που «επισκέπτεται» του καταστρέφει επαγωγικά και αυξητικά «το σύστημα πλοήγησης» στον χώρο και στον χρόνο αρχικά και στη συνέχεια προσβάλλει όλες τις νοητικές λειτουργίες με αποτέλεσμα τη μεγάλη δυσκολία του ασθενούς να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η άνοια – και η πιο συχνή μορφή της νόσου, το Alzheimer – είναι η χειρότερη νευρολογική πάθηση, διότι αφαιρεί ικανότητες του μυαλού μας και επομένως χάνεται η προσωπικότητά μας. Δεν μπορούμε να αυτοεξυπηρετηθούμε, να εκφραστούμε να προσφέρουμε τον εαυτό μας θυσιαστικά στους άλλους. Οι άλλοι αναλαμβάνουν τα καθήκοντα αυτά για μας. Και αυτό μπορεί να τους αγιάζει αλλά μπορεί και να τους εξουθενώνει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ομάδων των επιστημόνων που ασχολούνται με την πρόληψη της άνοιας μπορούμε σήμερα να προφυλαχτούμε από την άνοια, αντιμετωπίζοντας τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, και ο αριθμός των ασθενών να ελαττωθεί κατά 40% στο μέλλον.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι όλοι οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου: υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, άγχος, κατάθλιψη, μόλυνση του αέρος, κώφωση, έλλειψη φυσικής άσκησης, χαμηλή εκπαίδευση, κοινωνική απομόνωση, κρανιοεγκεφαλική κάκωση,  και κάπνισμα.

Αυτή την περίοδο τρέχει στην Αμερική μία μελέτη που χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων (FDA) με ένα φάρμακο, το οποίο έδειξε στο παρελθόν σε μία παλιότερη μελέτη ότι καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Alzheimer στατιστικά σημαντικά στους ασθενείς που φέρουν το αλληλόμορφο γονίδιο ε4 της Απολιποπρωτεΐνης Ε. Αυτό το φάρμακο προέρχεται από τα φύκια και η χημική του ουσία μοιάζει με νευροδιαβιβαστή που υπάρχει στον εγκέφαλό μας. Και επομένως ενισχύει ένα σύστημα

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».