spot_imgspot_img

Δρ.Παρασκευή Σακκά: «Στη νόσο Alzheimer πάσχει όλη η οικογένεια»

Δρ.Παρασκευή Σακκά: « Στη νόσο Alzheimer πάσχει όλη η οικογένεια »

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κλείνει φέτος 20 χρόνια έμπρακτης προσφοράς στα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, με πληθώρα δράσεων και υπηρεσιών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Alzheimer, η Δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος – ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liveit.gr, μιλά για τους τρόπους πρόληψης της νόσου Alzheimer, για το βαρύ φορτίο των φροντιστών και για τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τη θεραπεία ασθενών με άνοια.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

-Ποιο είναι το ποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου Alzheimer, που όταν εκδηλωθεί σε αγαπημένο μας πρόσωπο θα πρέπει να μας ανησυχήσει;

Το πρώτο συμπτώματα της  νόσου Alzheimer είναι συνήθως η έκπτωση της πρόσφατης μνήμης, ακολουθούν καθώς η νόσος εξελίσσεται διαταραχές λόγου, απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και χρόνο, έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας, αλλαγές στην προσωπικότητα και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως απάθεια, κατάθλιψη, επιθετικότητα, παραλήρημα και ψευδαισθήσεις.

-Γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση διαγνώσεων της νόσου;

Γιατί έχουμε πολύ καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία (απεικονιστικές μεθόδους του εγκεφάλου και άλλες εξετάσεις) και γιατί υπάρχει ενημέρωση του κοινού που απευθύνονται στους ειδικούς γιατρούς μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Επιπλέον, μην ξεχνάμε, η νόσος Alzheimer προσβάλει άτομα τρίτης ηλικίας σε ποσοστό 98%. Επομένως η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση των ατόμων που πάσχουν από άνοια και νόσο Alzheimer.

-Η νόσος Alzheimer – και η άνοια γενικότερα – μπορεί να προληφθεί;

Μελέτες πληθυσμών στην Ευρώπη και την Αμερική τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι η επίπτωση της άνοιας μειώνεται ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής και του ελέγχου των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους μεσήλικες να διακόπτουν το κάπνισμα, να ασκούνται σωματικά, να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια (Μεσογειακή δίαιτα), να ελέγχουν την παχυσαρκία, το διαβήτη και την υπέρταση και να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επιπρόσθετα άνθρωποι με πολλά χρόνια εκπαίδευσης, απαιτητικά επαγγέλματα και περισσότερες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (συμπεριλαμβανομένων πνευματικών, κοινωνικών, αλλά και φυσικών-σωματικών δραστηριοτήτων) έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης νόσου Alzheimer.

-Εάν κάποιος έχει γονέα ή συγγενή α΄ βαθμού με Alzheimer (ή άλλη μορφή άνοιας) πόσο πρέπει να ανησυχεί ότι θα «κληρονομήσει» την νόσο;

Οι αιτίες όλων των μορφών άνοιας αλλά και της νόσου Alzheimer δεν είναι συνολικά γνωστές. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που έχουν διαπιστωθεί είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, παράγοντες μη τροποποιήσιμοι. Στη νόσο Alzheimer συγκεκριμένα, η αυστηρά κληρονομική μορφή είναι σπάνια, αφορά σε 1-2 % του συνόλου των πασχόντων και εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 65 ετών. Η σποραδική μορφή της νόσου Alzheimer που εμφανίζεται μετά τα 65 έτη έχει πολύ μικρότερη κληρονομική επιβάρυνση και προκύπτει από τον συνδυασμό γενετικών παραγόντων και περιβαλλοντικών παραγόντων.

-Ένα σημαντικό ζήτημα με πολλές διαστάσεις είναι αυτό των φροντιστών και του δύσκολου ρόλου που έχουν επωμιστεί. Τι πρέπει να γίνει, και από πλευράς Πολιτείας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και των φροντιστών και των ασθενών;

Στη νόσο Alzheimer πάσχει όλη η οικογένεια. Παγκοσμίως, και στην χώρα μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα άτομα με άνοια φροντίζονται στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους.

Ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και συγχρόνως αυξάνεται και αριθμός των φροντιστών τους. Το ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο των φροντιστών είναι βαρύ και πολύπλευρο. Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ανοϊκών ασθενών, επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές & επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της Εταιρείας μας, οι Έλληνες φροντιστές ατόμων με άνοια είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν το άτομο κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. Η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του φορτίου τους ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.

Οι ανάγκες ασθενών και φροντιστών μπορούν και οφείλουν να καλύπτονται πολύπλευρα, σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα είδη φροντίδας (πρωτοβάθμια μέχρι τριτοβάθμια περίθαλψη, φαρμακευτική θεραπεία και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, οικονομική στήριξη).

Οι οργανώσεις Alzheimer παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση των ανοϊκών συνδρόμων, προσφέροντας μη φαρμακευτικές θεραπείες στους πάσχοντες και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ALZHEIMER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη χώρα μας η άνοια εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία! Ήρθε η ώρα όλοι μαζί όσοι ενδιαφερόμαστε και εμπλεκόμαστε στην φροντίδα των ατόμων με άνοια, γιατροί και άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, φροντιστές, πολιτικοί, απλοί άνθρωποι, να δραστηριοποιηθούμε και να κινητοποιήσουμε τους ιθύνοντες ώστε να υλοποιηθεί πλήρως και άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ώστε οι ασθενείς με άνοια και οι φροντιστές τους να :

  1. Έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, θεραπεία και καλής ποιότητας ιατρική και κοινωνική φροντίδα
  2. Λαμβάνουν την απαραίτητη πρακτική υποστήριξη και βοήθεια- θεσμοί, δομές, υπηρεσίες
  3. Εξακολουθούν να αποτελούν ενεργά μέλη της κοινότητας και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και κατανόηση

-Τελικά έχουμε ελπίδες ότι η θα υπάρξει σύντομα μια θεραπεία για την νόσο;

Νέα επιστημονικά δεδομένα μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι στα επόμενα χρόνια οι πρόοδοι της επιστήμης θα έχουν και πρακτική εφαρμογή στη φροντίδα των ασθενών με άνοια!

Τον  Ιούνιο του 2021 o FDA, o αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την κυκλοφορία του Αducanumab, του μονοκλωνικού αντισώματος που σηματοδοτεί την πρώτη αιτιολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση της εξέλιξης της νόσου Alzheimer. Η καινοτομία του Αducanumab εντοπίζεται στο γεγονός πως στοχεύει στις αλλοιώσεις του εγκεφάλου (πλάκες της πρωτεΐνης του β- αμυλοειδούς) των ατόμων με άνοια και όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι μέχρι τώρα εγκεκριμένες θεραπείες για τη νόσο Alzheimer αντιμετώπιζαν τα συμπτώματα και δεν στόχευαν στην υποκείμενη εκφυλιστική διεργασία. Και άλλα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένονται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Alzheimer θα ήθελα να πω ότι, αν ανησυχείτε για τη μνήμη σας ή κάποιος δικός σας έχει παρατηρήσει το γεγονός ότι ξεχνάτε, απευθυνθείτε άμεσα σε ένα Ιατρείο Μνήμης και εξεταστείτε! Συζητήστε τις ανησυχίες σας με τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν και θεραπεύσιμες καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα μνήμης όπως η κατάθλιψη, χρόνιες λοιμώξεις, ανεπάρκειες βιταμινών, προβλήματα θυροειδούς, όγκοι του εγκεφάλου!

Η άνοια δεν είναι φυσιολογικό κομμάτι των γηρατειών. Τα οφέλη της πρώιμης διάγνωσης είναι πολλά. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μας βοηθά να:

  • επωφεληθούμε από τις διαθέσιμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες
  • ενημερωθούμε σωστά για την εξέλιξη της νόσου και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας
  • προγραμματίσουμε τη ζωή μας και να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον μας
  • διατηρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας μαζί με τους αγαπημένους μας

Υπάρχει Ελπίδα, υπάρχει φροντίδα

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης