spot_imgspot_img

“Μήπως μπαίνω στην εμμηνόπαυση”; Αυτές είναι οι ενδείξεις!

Γνωρίζατε ότι τα συμπτώματα του εμμηνοπαυσιακού συνδρόμου ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν την τελευταία έμμηνο ρύση;

Εκτιμάται ότι το 80-85% των γυναικών θα εμφανίσει συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση. Δεν θα εμφανίσουν  όμως όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα, καθώς η περιεμμηνόπαυση/κλιμακτήριος  που διαρκεί 6-7 χρόνια, μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις τόσο ως προς την έναρξη, όσο και ως προς τη διάρκεια και την έντασή της.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει μία γυναίκα στην περίοδο της κλιμακτηρίου και που θα την κάνουν να καταλάβει ότι μπαίνει στην εμμηνόπαυση; Μας απαντά η Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος  Μαρία Μ. Προκοπίου, MD, MSc, ( http://www.mariaprokopiou.gr/ )

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οι διαταραχές του κύκλου, οι εξάψεις, οι εφιδρώσεις, η ταχυκαρδία, οι διαταραχές του ύπνου, η κόπωση και η έλλειψη ενεργητικότητας στη διάρκεια της ημέρας, γνωστό και ως  “περιεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο”.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι αλλαγές στη διάθεση, η απώλεια μνήμης, η αδυναμία συγκέντρωσης και η αύξηση βάρους, με εμφανή τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη κοιλιά.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η μεγέθυνση και ο πόνος στους μαστούς και στη συνέχεια η ελάττωση της πληρότητάς τους, οι πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες, η κολπική ξηρότητα και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οι συχνές κολπίτιδες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού και οι διαταραχές του δέρματος το οποίο αρχίζει να εμφανίζει ρυτίδες και να γίνεται λεπτό, λείο, θαμπό, χαλαρό και χωρίς λάμψη.

Τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στην αρχή της τέταρτης δεκαετίας της ζωής ή και νωρίτερα. Θα συνεχιστούν για ποικίλο χρονικό διάστημα και μετά την εμμηνόπαυση. Σε κάποιες γυναίκες  τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν και για δεκαετίες μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που μπαίνουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης χωρίς καμία ενόχληση.

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα θα πρέπει να συζητά τις ενοχλήσεις αυτές με τον ενδοκρινολόγο και το γυναικολόγο της ώστε να λάβει την καταλληλότερη γι αυτή αγωγή ώστε η μετάβαση στην εμμηνόπαυση να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται και με σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ζωής της.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης