spot_imgspot_img

Η άσκηση, και ιδιαίτερα η κολύμβηση, απελευθερώνει ορμόνη που προστατεύει τη μνήμη

Είναι γνωστό μέσα από πολλές έρευνες, ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης όλων των μορφών άνοιας. Όταν ένα ηλικιωμένο άτομο γυμνάζεται απελευθερώνονται ενδορφίνες, ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση του και την επιθυμία του να παραμείνει δημιουργικό.

Πρόσφατη αμερικανική έρευνα αποκαλύπτει πως, κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνεται μια ορμόνη που φαίνεται ότι θωρακίζει την μνήμη και προστατεύει από την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μελέτη του Dr. Ottavio Arancio, ερευνητή στο Vagelos College of Physicians and Surgeons και Taub Institute on Alzheimer’s Disease and the Aging Brain του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μέσω της φυσικής δραστηριότητας παράγεται μια ορμόνη, η ιρισίνη, που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Όταν ερευνητές πριν από λίγα χρόνια ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας απελευθερώνεται μια ακόμη ορμόνη, η ιρισίνη, διαπίστωσαν ότι ο κύριος ρόλος της ήταν να επηρεάζει θετικά τον ενεργειακό μεταβολισμό. Σε έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη αυτή μπορεί επίσης να συμβάλλει στην νευρωνική ανάπτυξη στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια περιοχή κρίσιμη για τη μάθηση και τη μνήμη.

«Η ανακάλυψη αυτή δημιούργησε την πιθανότητα η ιρισίνη να μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του λόγου για τον οποίο η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη μνήμη και δείχνει να διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο απέναντι στις διαταραχές του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Ottavio Arancio.

Ο Dr. Arancio και η ερευνητική του ομάδα θέλησαν να αναζητήσουν μια σύνδεση μεταξύ της ιρισίνης και της νόσου Αλτσχάιμερ. Χρησιμοποιώντας δείγματα ιστών από τράπεζες εγκεφάλου και υγιών και με άνοια ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι η ιρισίνη είναι παρούσα στον ανθρώπινο ιππόκαμπο και ότι τα επίπεδα της ορμόνης στον ιππόκαμπο μειώνονταν στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

Σε παρόμοια πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της άσκησης στην ιρισίνη και στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που κολυμπούσαν σχεδόν κάθε μέρα για πέντε εβδομάδες δεν εμφάνισαν δυσλειτουργίες στη μνήμη, παρά το γεγονός ότι υφίσταντο εγχύσεις β-αμυλοειδούς,  της  πρωτεΐνης δηλαδή που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αντίστοιχα, όταν οι ερευνητές μπλόκαραν την ιρισίνη στον εγκέφαλο των τρωκτικών, τα οφέλη της κολύμβησης εξαλείφθηκαν εντελώς, όπως ακριβώς συνέβη και στα πειραματόζωα μετά από εγχύσεις με β- αμυλοειδούς.
Όπως επισημαίνει ο Dr. Arancio « τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ιρισίνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να βρεθεί μια νέα μέθοδος για την πρόληψη ή τη θεραπεία της άνοιας στους ανθρώπους».

Ο Dr. Arancio και η ερευνητική του ομάδα του έχουν ξεκινήσει ήδη μια νέα έρευνα, με στόχο την αναζήτηση φαρμακευτικών ουσιών που θα μπορέσουν να αυξήσουν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στον εγκέφαλο ή να μιμηθούν τη δράση της.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.   https://www.nature.com/nm/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους, οι χειροτεχνικές δημιουργίες, η γιόγκα...

Διαβήτης: ευεργετική η βόλτα μετά το φαγητό

Μια σύντομη βόλτα μετά το φαγητό είναι αρκετή για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και το ενδεχόμενο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σίδηρος: το πολύτιμο μέταλλο που δεν πρέπει να σας λείψει

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Διαβάστε σε ποιες τροφές θα τον βρείτε και πώς δεν θα παρουσιάσετε ανεπάρκεια σιδήρου