Τι είναι η αναπνευστική Φυσικοθεραπεία και πως εφαρμόζεται στα παιδιά και τα βρέφη;

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία απευθύνεται σε νεογνά, βρέφη και παιδιά που νοσούν από μία αναπνευστική λοίμωξη, χρόνια βρογχίτιδα ή ακόμα και πνευμονία για την απομάκρυνση της βλέννας και των εκκρίσεων.

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί:

-είτε προληπτικά, όπως για παράδειγμα για ενδυνάμωση αναπνευστικών μυών

-είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, για αύξηση του κορεσμό του οξυγόνου και τη βελτίωση της απόχρεμψης των εκκρίσεων

-είτε σαν οδηγίες στο σπίτι, βγαίνοντας δηλαδή το παιδί από το νοσοκομείο, και έχοντας περάσει μια αναπνευστική λοίμωξη,  για τη βέλτιστη ανάρρωση του.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία και σε συνεννόηση με τον θεράποντα παιδίατρο και τον παιδοπνευμονολόγο

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία  ξεκίνα  με την αξιολόγηση του παιδιού, βάση διαγνωστικών δοκιμασιών και εξετάσεων του αναπνευστικού συστήματος και την ενημέρωση των γονέων για το πρόγραμμα

Εφαρμόζεται παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που έχει δοθεί από τον θεράπων ιατρό

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία γίνεται όταν έχουμε έναν επίμονο, παραγωγικό και υγρό βήχα, για να πετύχουμε τον αποτελεσματικό βήχα και τον καθαρισμό των αεραγωγών από τις υπερβολικές εκκρίσεις

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

  1. τον έλεγχο της αναπνοής του παιδιού
  2. την χαλάρωση των αναπνευστικών μυών
  3. τις αναπνευστικές ασκήσεις
  4. τον αποτελεσματικό βήχα
  5. καθαρισμό των αεραγωγών από τις τα εκκρίσεις

– το παιδί ή το βρέφος θα πρέπει να τοποθετείται σε θέσεις παροχέτευσης όπου εφαρμόζονται οι κατάλληλες τεχνικές απόχρεμψης, για προώθηση των εκκρίσεων από τα κατώτερα τμήματα στα ανώτερα με σκοπό την απόχρεμψης τους.

Ενδεικτικές θέσεις σε παιδιά

Καθιστή θέση (εισπνοή & εκπνοή)   και μετά ακολουθούν τεχνικές απόχρεμψης* (δονήσεις και  ελαφριές πλήξεις – «κουπίτσες» όπου εφαρμόζονται από τον θεραπευτή ή/και εκπαιδεύονται  οι  γονείς) κατά την εκπνοή και ζητάω από το παιδί να βήξει (στα πλαίσια που μπορεί να συνεργαστεί)

Πλάγια αριστερά (εφαρμόζεται αντίστοιχα και σε πλάγια δεξιά θέση), σηκώνω το χέρι πάνω και μετά ακολουθούν  τεχνικές απόχρεμψης* (δονήσεις και  ελαφριές πλήξεις – «κουπίτσες»  -όπου εφαρμόζονται από τον θεραπευτή ή/και εκπαιδεύονται  οι  γονείς) κατά την εκπνοή και ζητάω από το παιδί να βήξει (στα πλαίσια που μπορεί να συνεργαστεί)

Μπρούμυτα (με τα χέρια του παιδιού πλάι ή πάνω από το κεφάλι), όπου κάνω τεχνικές απόχρεμψης* (δονήσεις και  ελαφριές πλήξεις – «κουπίτσες» όπου εφαρμόζονται από τον θεραπευτή ή/και εκπαιδεύονται οι γονείς) κατά την εκπνοή και ζητάω από το παιδί να βήξει (στα πλαίσια που μπορεί να συνεργαστεί)

* Οι τεχνικές απόχρεμψης εφαρμόζονται από τον παιδοφυσικοθεραπευτή, όπου και αν χρειάζεται, ο οποίος εκπαιδεύει και τους γονείς να τις ακολουθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η απομάκρυνση των εκκρίσεων παροχέτευση μπορεί επίσης να γίνει με τη χρήση ειδικών συσκευών ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Ενδεικτικές συσκευές:

  1. Εξασκητής εισπνοής-

  1. Εξασκητής εκπνοής

  • το πρόγραμμα πρέπει να είναι πάντοτε εξατομικευμένο βάση τις εκάστοτε ανάγκες του παιδιού
  • Θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας κυρίως πριν τη σίτιση λόγω αποφυγής παλινδρόμησης και εμετού και ιδανικά μετά τη χρήση των βρογχοδιασταλτικών , αν χορηγούνται ή μετά από μια καλή εφύγρανση.
  • Η διάρκεια της φυσικοθεραπείας ποικίλει από τη συνεργασία του βρέφους, παρόλα αυτά δε πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά λόγω έντονης κόπωσης.
  • παράλληλα κυρία ρινική υγιεινή, δλδ να πλένουμε και να καθαρίζουμε καλα τη μύτη του παιδιού είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να φροντίζετε ιδιαίτερα από τους γονείς του παιδιού και παράλληλα με το πρόγραμμα της φυσικοθεραπείας

ΛΑΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Φυσικοθεραπεύτρια Παίδων, MSc

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

6972176572

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.