Ανδρική γονιμότητα: η διατροφή που την ενισχύει

Η υπογονιμότητα δεν αποτελεί γυναικεία υπόθεση αλλά αφορά και ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών. Εκτιμάται ότι, σε ποσοστό περίπου 40% των υπογόνιμων ζευγαριών, το πρόβλημα οφείλεται στον άνδρα.

Μια υγιής και ισορροπημένη δίαιτα δεν είναι σημαντική μόνο για την αποφυγή ασθενειών αλλά επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες που τρώνε υγιεινές τροφές, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν και πιο υγιές σπέρμα.

Ποια είναι η διατροφή εκείνη που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα; Μας απαντά η Αναστασία Μαργέλη διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Η υγιεινή διατροφή, εκτός από καλύτερη υγεία, συμβάλλει και στη διατήρηση και βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας.

Διατροφικές συμβουλές για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας:

  • Επιλέξτε τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες όπως ολικής άλεσης ψωμί και δημητριακά πρωινού, βρώμη, καστανό ρύζι, κριθαρένια παξιμάδια, φρούτα με τη φλούδα τους (καλά πλυμένα)
  • Επιλέξτε άπαχες πηγές λευκής ζωικής πρωτεΐνης (όπως στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα -όχι κόκκινο κρέας) και γαλακτοκομικών (γιαούρτι 2%, τυρί cottage, ανθότυρο, λευκό τυρί, κίτρινο τυρί Light).
  • Μειώστε την συνολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης της ημέρας. Επιλέξτε φυτική πρωτεΐνη από όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς φαίνεται να σχετίζεται με φτωχή παραγωγή σπέρματος και χαμηλής κινητικότητας.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο και ω3 λιπαρά οξέα (ψάρια, θαλασσινά, οστρακοειδή)
  • Καταναλώστε μέτρια ποσότητα καφεΐνης. Η υπερβολή στους καφέδες επηρεάζει την ποιότητα σπέρματος.
  • Καταναλώστε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, σελήνιο.
  • Χρωματίστε το πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά και μειώστε τα γλυκά! Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, πολύχρωμες πιπεριές, μήλα, πορτοκάλια, ακτινίδια, είδη μούρων.
  • Πίνετε πολύ νερό!

Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν επίσης κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανδρική γονιμότητα:

  • Αποφύγετε το κάπνισμα. Αυτή η συνήθεια συνδέεται με χαμηλά επίπεδα παραγωγής σπέρματος και με αργή κινητικότητα.
  • Διατηρείστε ένα υγιές βάρος. Η παχυσαρκία αλλά και το ελλιποβαρές σώμα δυσχεραίνουν την γονιμότητα.
  • Ασκηθείτε με μέτρο καθώς υπερβολική άσκηση συνδέεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, που με έμμεσο τρόπο μειώνουν τα επίπεδα σπέρματος.
  • Προσπαθήστε να παραμείνετε χαλαροί και αισιόδοξοι.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών–Κάπα 3: Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα 3 και το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος διεξάγουν έρευνα με θέμα: «Άγχος, Κατάθλιψη και Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο» μετά την πανδημία COVID-19.