spot_imgspot_img

Η εξέταση που προβλέπει την άνοια

Στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια εξέταση ρουτίνας, αυτή της μέτρησης οστικής πυκνότητας, μπορεί να αποκαλύψει τον βαθμό εναπόθεσης ασβεστίου στην κοιλιακή αορτή, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην πρόβλεψη του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan της Αυστραλίας έδειξε ότι με αυτήν την απλή εξέταση μπορεί να αποκαλυφθεί ο μετέπειτα κίνδυνος άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού η άνοια εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε άτομα άνω των 80 ετών.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στην αγγειακή υγεία και την γεροντική άνοια. Πρόκειται για την εναπόθεση πλακών ασβεστίου (επασβέστωση) στο τοίχωμα της κοιλιακής αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος η οποία παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς τα όργανα της κοιλιάς και τα κάτω άκρα.

Είναι γνωστό ότι η επασβέστωση κοιλιακής αορτής, μπορεί να φανεί χρήσιμη ως δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το έμφραγμα ή το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα της μελέτης αποτελεί και έναν αξιόπιστο δείκτη για τη γεροντική άνοια. Η επασβέστωση της κοιλιακής αορτής μπορεί να εντοπιστεί με πλευρικές σαρώσεις σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια των μηχανημάτων οστικής πυκνότητας.

Οι ερευνητές προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα εξέτασαν τα αποτελέσματα υγείας 968 γυναικών από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και τις παρακολούθησαν επί δεκαπενταετία. Όπως διαπίστωσαν η μια στις δύο μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες είχαν μέτρια προς υψηλή επασβέστωση της κοιλιακής αορτής και αυτές οι γυναίκες είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από γεροντική άνοια, ανεξάρτητα από άλλους καρδιαγγειακούς ή γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας  είναι η εξέταση για τον προσδιορισμό της οστικής μάζας και θεωρείται η καλύτερη εξέταση για τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας – χρησιμοποιείται ευρέως στη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι πρόκειται για μια  γρήγορη, εύκολη και ελάχιστα επεμβατική εξέταση που θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο ελέγχου της οστικής υγείας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Western Pacific

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης