Τα μοτίβα αλλαγών στο Δείκτη Μάζας Σώματος μπορεί να προβλέψουν τον κίνδυνο άνοιας

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανακάλυψε ότι διαφορετικά μοτίβα αλλαγών στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί δείκτη κινδύνου κάποιου ανθρώπου για άνοια.

Η άνοια δεν είναι μια μεμονωμένη πάθηση αλλά ένα σύνολο διαταραχών με κύριο χαρακτηριστικό την έκπτωση της μνήμης, κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, που οφείλεται στην εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων και τη σταδιακή ατροφία τους. Επηρεάζει περισσότερους από  50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. μέχρι το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια αναμένεται να αυξηθεί δραματικά ξεπερνώντας τις 150 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως.

Η παχυσαρκία, που συνήθως μετριέται με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία με τα ποσοστά της διαρκώς να αυξάνονται. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Ωστόσο η συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου άνοιας παρέμενε μέχρι στιγμής ασαφής. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα διαφορετικά μοτίβα των αλλαγών του ΔΜΣ κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου μπορεί να είναι δείκτης κινδύνου για άνοια.

Μέσω της μελέτης Framingham Heart Study, μια ομάδα συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε για 39 χρόνια και το βάρος τους μετριόταν περίπου κάθε 2-4 χρόνια. Οι ερευνητές συνέκριναν διαφορετικά μοτίβα βάρους (σταθερό, αύξηση, απώλεια) μεταξύ εκείνων που εμφάνισαν ή δεν εμφάνισαν άνοια.

Διαπίστωσαν ότι η συνολική τάση μείωσης του ΔΜΣ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ωστόσο, μετά από περαιτέρω εξερεύνηση, βρήκαν μια υποομάδα με μοτίβο αρχικής αύξησης του ΔΜΣ που στη συνέχεια μειώθηκε – και τα δύο εμφανίστηκαν στη μέση ηλικία -, η οποία φάνηκε να έχει κεντρικό ρόλο στη σχέση μείωσης ΔΜΣ-άνοιας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής Dr. Rhoda Au, PhD, « αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τις τροχιές βάρους δεν εξήγησαν πώς τα μοτίβα αύξησης, σταθερότητας και απώλειας βάρους θα μπορούσαν να αποτελούν μια σημαντική ένδειξη ότι η άνοια είναι δυνητικά επικείμενη».

Ο Dr. Au επισημαίνει ότι για τους ανθρώπους, τα μέλη της οικογένειας και τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι σχετικά εύκολο να παρακολουθήσουν το βάρος. « Αν μετά από σταθερή αύξηση τους βάρους που είναι συνήθης καθώς κάποιος μεγαλώνει υπάρχει μη απρόσμενη μετατόπιση προς την απώλεια βάρους μετά τη μέση ηλικία θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη η επίσκεψη σε ειδικό για την ανεύρεση της αιτίας» προσθέτει ο Dr. Au.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη θα δείξει ότι οι «σπόροι» για τον κίνδυνο άνοιας δίνουν τους πρώτους καρπούς πολλά χρόνια πριν εκδηλωθεί η νόσος, πιθανότατα ακόμη και σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Όπως τονίζουν, η άνοια δεν είναι απαραιτήτως αναπόφευκτη και η παρακολούθηση δεικτών κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος, που είναι εύκολο να παρατηρηθεί, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για έγκαιρη παρέμβαση που μπορεί να αλλάξει την πορεία της έναρξης και εξέλιξης της νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association. https://www.alz.org/research/for_researchers/journals/alzheimers_dementia_journal

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».