Ο περιβαλλοντικός θόρυβος παράγοντας κινδύνου για άνοια και Αλτσχάιμερ

Η ζωή σε ένα μόνιμα θορυβώδες περιβάλλον δεν είναι μόνο δυσάρεστη, αλλά μπορεί επίσης να αποβεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο περιβαλλοντικός θόρυβος, και ιδίως ο θόρυβος που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης εκτίθεται μακροχρόνια σε επίπεδα θορύβου που είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία του.

Οι θόρυβοι από τις μεταφορές και μετακινήσεις θεωρούνται, σύμφωνα με διεθνείς περιβαλλοντικές έρευνες, ο δεύτερος χειρότερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη μετά την ρύπανση του αέρα. Οι πιθανές εξηγήσεις για την επίπτωση του θορύβου στην υγεία περιλαμβάνουν την πρόκληση απελευθέρωσης ορμονών του στρες, τη διαταραχή του ύπνου και τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο θόρυβος μπορεί επίσης να επιδεινώσει παθήσεις όπως η υπέρταση, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τον κίνδυνο άνοιας.

Πρόσφατη μελέτη δανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι η συχνή και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στους θορύβους από την κυκλοφορία των οχημάτων συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας και ιδίως Αλτσχάιμερ.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας ανέλυσε στοιχεία για περίπου δύο εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών, με στόχο να συσχετίσει τον κίνδυνο άνοιας με τον τόπο κατοικίας και την εγγύτητά της σε μεγάλο δρόμο ή σε σιδηροδρομική γραμμή. Στη διάρκεια των δέκα ετών που διήρκησε η μελέτη διαγνώστηκαν 103.500 νέα περιστατικά άνοιας, εκ των οποίων τα 31.219 ήταν με νόσο Αλτσχάιμερ, τα 8.664 με αγγειακή άνοια και τα 2.192 με άνοια σχετιζόμενη με την νόσο Πάρκινσον.

Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατά μέσο όρο δεκαετής έκθεση ενός ανθρώπου στον θόρυβο οχημάτων ή τρένων, ιδίως όσων ζούσαν στις πιο εκτεθειμένες πλευρές των κτιρίων, σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης κάθε τύπου άνοιας. Ειδικότερα, ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ ήταν κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερος για έκθεση σε θορύβους αυτοκινήτων έντασης άνω των 55 ντεσιμπέλ και 24% μεγαλύτερος για έκθεση σε θορύβους τρένων άνω των 50 ντεσιμπέλ, σε σχέση με θορύβους κάτω των 40 ντεσιμπέλ. Στην περίπτωση της αγγειακής άνοιας βρέθηκε ότι μόνο ο θόρυβος των δρόμων και όχι των τρένων αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσής της.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Μανουέλα Καντουάρια       «το 15% των ετήσιων περιστατικών άνοιας στη Δανία μπορεί να αποδοθεί στους θορύβους, πράγμα που -εφόσον επιβεβαιωθεί- σημαίνει ότι η μείωση των θορύβων συνιστά σημαντική παρέμβαση προτεραιότητας από άποψη δημόσιας υγείας».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1954

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών: «Επειδή οι ορμόνες έχουν (μεγάλη)σημασία! »

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορμονών επιστρέφει για τρίτη χρονιά την Τετάρτη 24 Απριλίου, με στόχο να ενώσει την ευρωπαϊκή ενδοκρινολογική κοινότητα και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το σημαντικό ρόλο των ορμονών στην προαγωγή της καλής υγείας.

Στα Χανιά το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο

H Ηπατολογική Κοινότητα της χώρας θα συναντηθεί φέτος στα Χανιά, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 22ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου & της 31ης Διημερίδας «Στέφανος Χατζηγιάννης».

ΕΟΔΥ: Βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας οι εμβολιασμοί

O ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των στρατηγικών του στόχων για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιδιώκει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αποτροπή της διάδοσης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.