spot_imgspot_img

Εντοπίστηκε η περιοχή του εγκεφάλου που «κόβει» την όρεξη

Την ύπαρξη μιας περιοχής του εγκεφάλου, η οποία αν διεγερθεί κατάλληλα μειώνει την επιθυμία για φαγητό στα ζώα, αποκαλύπτει μια αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Caltech της Καλιφόρνιας , πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα με ποντίκια. Χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός λέιζερ, ενεργοποίησαν τη συγκεκριμένη μικρή εγκεφαλική περιοχή και διαπίστωσαν ότι επήλθε πλήρης και απότομη διακοπή στην κατανάλωση τροφής από τα ποντίκια. Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων- νευρώνων, που βρίσκονται βαθιά «θαμμένα» στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, να λειτουργεί σαν ένας κεντρικός «διακόπτης» για την όρεξη, περιορίζοντας απότομα την επιθυμία για τροφή.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Ντέηβιντ Άντερσον επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη. Σαν να πατάς ένα διακόπτη και αμέσως αυτό να εμποδίζει τα ζώα να τρώνε! Τα κύτταρα αυτά αποτελούν το πρώτο καλά προσδιορισμένο εγκεφαλικό κέντρο που αναστέλλει την κατανάλωση τροφής. Είναι πιθανό ότι παρόμοια κύτταρα μπορεί να υπάρχουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν αυτό αποδειχτεί αληθινό, τότε μπορεί μια ημέρα να βρούμε τρόπους, ώστε να αναπτύξουμε θεραπείες για πολλές και διαφορετικές διαταραχές πρόσληψης τροφής». συμπλήρωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της ανορεξίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό  περιοδικό Nature Neuroscience.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;