Απευαισθητοποίηση: Η θεραπεία που νικά τις αλλεργίες

Η ανοσοθεραπεία δεν είναι μια καινούργια μέθοδος θεραπείας. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1911 και έκτοτε συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό «όπλο» στα χέρια των αλλεργιολόγων.

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης που χρησιμοποιούνται στην ανοσοθεραπεία αποτελούν σήμερα τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο για να απαλλαγεί ένας αλλεργικός από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν όχι μόνο την άνοιξη αλλά συχνά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε ποια αλλεργικά άτομα ενδείκνυται η θεραπεία απευαισθητοποίησης, με ποιο τρόπο χορηγείται και πόσο ασφαλής είναι; Μας απαντά ο Δρ. Κωνσταντίνος Πεταλάς, Αλλεργιολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί θεραπεία εκρίζωσης της αλλεργίας. Οι ενδείξεις της είναι η αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και άσθμα που οφείλεται σε ευαισθητοποίηση σε αεροαλλεργιογόνα. Ένδειξη επίσης αποτελεί η ευαισθησία στο δηλητήριο της σφήκας και της μέλισσας. Όταν λέμε θεραπεία εκρίζωσης εννοούμε ότι η αντιμετώπιση στοχεύει στην αιτία του προβλήματος, σκοπεύει δηλαδή στην εξάλειψη της αλλεργίας και όχι στον απλό έλεγχό της.

Η απευαισθητοποίηση παρεμβαίνει στη φυσική πορεία του προβλήματος. Ο ασθενής που έχει αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα όχι υψηλά σταδιοποιημένο έχουν σαφή ένδειξη απευαισθητοποίησης εφόσον δεν είναι πολυευαίσθητοι δηλαδή αλλεργικοί σε πολλά αλλεργιογόνα ταυτόχρονα. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι είναι προτιμότερο να εξαφανίσεις ένα πρόβλημα παρά απλώς να το ελέγξεις.

Στην αλλεργία στη μέλισσα και τη σφήκα η ανοσοθεραπεία αποτελεί μονόδρομο αφού αφορά μια κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση αυτή η ανοσοθεραπεία είναι μόνο ενέσιμη.

Με ποιο τρόπο γίνεται η απευαισθητοποίηση

Στα αεροαλλεργιογόνα η απευαισθητοποίηση μπορεί να είναι ενέσιμη ή υπογλώσσια. Η ενέσιμη ανοσοθεραπεία χορηγείται από αλλεργιολόγο και, όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις από το ιατρό αλλά και από τον ασθενή, είναι απολύτως ασφαλής.

Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία μπορεί να γίνεται από τον ασθενή χωρίς την παρουσία αλλεργιολόγου αλλά και πάλι πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Τα αποτελέσματα των δύο μορφών απευαισθητοποίησης είναι συγκρίσιμα και η επιλογή εξατομικεύεται.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο θεραπευτικό όπλο στα χέρια του αλλεργιολόγου εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά και έτσι όπως επιτάσσουν οι ομοφωνίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η διάρκεια της ανοσοθεραπείας είναι 3-5 έτη και τα αποτελέσματα είναι επιτυχή στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Είναι ασφαλής, εφόσον τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σωστή διατροφή για την ενίσχυση της μνήμης

Η σωστή διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά και τις νοητικές μας λειτουργίες.

Φούσκωμα και αέρια στο έντερο: Ποια είναι τα αίτια;

Αν μας ταλαιπωρούν αέρια και φούσκωμα στο έντερο, τότε αυτό είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό μας. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο και τα επόμενα βήματα να τον αντιμετωπίσουμε.

Λεπτοσπείρωση: Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνισή της

Σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης λεπτοσπείρωσης εγκυμονεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα.