spot_imgspot_img

Ανοσοθεραπεία, η πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τα αλλεργιογόνα

Εκτιμάται ότι το 15% των ανθρώπων υποφέρουν από διαγνωσμένη αλλεργική ρινίτιδα και το 30%  ταλαιπωρούνται από σχετικά αλλεργικά συμπτώματα, που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους. Για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών,  τα συνήθη φάρμακα που τους χορηγούνται (ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά χάπια κ.α.) δεν είναι αποτελεσματικά ή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας, Άσθματος και Κλινικής Ανοσολογίας η θεραπεία απευαισθητοποίησης  ή αλλιώς ανοσοθεραπεία,  αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης και εξάλειψης των ευαισθησιών στα διάφορα αλλεργιογόνα, αν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα και εκπληρώνετε τα ανάλογα κριτήρια.

Η προστατευτική δράση της ανοσοθεραπείας έχει διαπιστωθεί τα τελευταία 40 χρόνια με ιδιαίτερα ασφαλή αποτελέσματα. Όπως έχει αποδειχθεί, η ανοσοθεραπεία για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να μεταβάλει τη φυσική πορεία της νόσου, με μακροπρόθεσμα οφέλη, ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή της. Αυτή η τροποποίηση μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη άσθματος σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και την παρουσίαση νέων ευαισθητοποιήσεων σε ασθενείς που είχαν μόνο μία. Ειδικά στα παιδιά που οι πιθανότητες είναι πως η μία αλλεργία θα διαδέχεται την άλλη (αλλεργική πορεία), η ανοσοθεραπεία προσφέρει έναν τρόπο να διακοπεί αυτή η διαδικασία και να μην παρουσιαστούν σοβαρότερες μορφές αλλεργίας, όπως το άσθμα. Η ανοσοθεραπεία οδηγεί επίσης  στη μείωση της  χρήσης φαρμάκων που ανακουφίζουν τα συμπτώματα.

Η ανοσοθεραπεία έχει αποδειχθεί επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία της αλλεργίας από δηλητήριο μέλισσας ή σφήκας, εμποδίζοντας την εκδήλωση συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο

Πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία;

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων οφείλεται στο ότι η ανοσοθεραπεία σταματάει την εξέλιξη του άσθματος.

Κατά την ανοσοθεραπεία γίνεται σταδιακή χορήγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνεχώς αυξανόμενων δόσεων ειδικών εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων, στα οποία είναι ευαίσθητος ο ασθενής .Η διάρκεια της θεραπείας είναι 3 έως 5 έτη και η χορήγηση των αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων γίνεται είτε υποδορίως (στον βραχίονα με μικρές ενέσεις), είτε με τη μορφή υπογλωσσίων σταγόνων.

Στην πρώτη περίπτωση (κλασική «ενέσιμη» ανοσοθεραπεία) η θεραπεία διακρίνεται σε δύο φάσεις: την αρχική στην οποία τα εμβόλια (ένα ή δύο) γίνονται κάθε εβδομάδα για 3-4 μήνες με διαρκώς αυξανόμενες δόσεις και στη θεραπεία συντηρήσεως κατά την οποία τα εμβόλια γίνονται κάθε 4 εβδομάδες με κατά το δυνατόν σταθερές δόσεις. Η θεραπεία γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απαιτεί σχολαστική συμμόρφωση του ασθενούς με τα προγραμματισμένα ραντεβού (για λόγους ασφαλείας του ασθενούς).

Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία γίνεται με καθημερινή λήψη του φαρμάκου σε μορφή σταγόνων και έχει το πλεονέκτημα ότι απαιτεί περιστασιακή μόνο παρακολούθηση (κάθε 2-3 μήνες) επειδή η ανοσοθεραπεία γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του βάσει συγκεκριμένου προγράμματος.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στην ενέσιμη ανοσοθεραπεία είναι ελάχιστες και κατά κύριο λόγο τοπικές. Παρά ταύτα, έχουν αναφερθεί παγκοσμίως (όχι όμως στην Ελλάδα) και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. ασθματική κρίση) όταν δεν τηρήθηκε επακριβώς το πρόγραμμα της ανοσοθεραπείας. Το ποσοστό επιτυχίας της όμως φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την υπογλώσσια ανοσοθεραπεία.

Στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ελάχιστες και κατά κύριο λόγο τοπικές (περιοχή στόματος/ γλώσσας ή ήπιο άλγος στο στομάχι) που προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται, βάσει οδηγιών, πολύ εύκολα .

Εάν πάσχετε από αλλεργίες και άσθμα επισκεφθείτε της σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας, Άσθματος και Κλινικής Ανοσολογίας  για περισσότερες πληροφορίες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;