Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή τον χειμώνα

Την περίοδο του χειμώνα εξαιτίας του κρύου η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί. Δείτε για ποιον ακριβή λόγο συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε

Τι προκαλεί την ακμή τον χειμώνα;

Το δέρμα μας έχει εκατομμύρια πόρους, οι οποίοι περιέχουν τριχοθυλάκια και σμηγματογόνοι αδένες.

Εάν οι πόροι φράξουν με λίπος ή νεκρά κύτταρα του δέρματος, μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια, λευκά στίγματα ή μαύρα στίγματα.

Μερικές φορές, μεγάλα επώδυνα σπυράκια θα αναπτυχθούν ακόμη και κάτω από το δέρμα. Το χειμώνα, όταν το δέρμα σας ξηραίνεται, το σώμα σας αντιδρά συχνά παράγοντας περισσότερο σμήγμα.

Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία που αποτελεί βασικό στοιχείο που πυροδοτεί την ακμή. Η υπερβολική ποσότητα αυτού του λίπους κάνει τα κύτταρα του δέρματος να κολλούν μεταξύ τους και να φράζουν τους πόρους. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε συνήθως καθαρή επιδερμίδα, οι κηλίδες είναι συχνές κατά την πιο ξηρή εποχή του χρόνου.

Ο χειμώνας οδηγεί σε σημαντική πτώση της ποσότητας υγρασίας στον αέρα.

Σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα των συστημάτων θέρμανσης εσωτερικών χώρων, δημιουργείται μια κατάσταση όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί τη σωστή υγρασία του δέρματος. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και ελλιπή προστασία του δέρματος απέναντι στις καιρικές συνθήκες της εποχής. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τον κρύο αέρα αφαιρούν από το δέρμα την απαραίτητη υγρασία. Επίσης, οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν πολύ πιο ζεστά και μεγαλύτερης διάρκειας ντους κατά τους πιο κρύους μήνες. Αυτό μειώνει περαιτέρω την ενυδάτωση του δέρματος. Χωρίς τον τόσο απαραίτητο φραγμό, τα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν και να ευδοκιμήσουν, οδηγώντας σε ερεθισμό και ακμή. Το κλειδί για την ανακούφιση είναι να καταπολεμήσετε την ξηρότητα του χειμώνα και να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Το ενυδατωμένο δέρμα δημιουργεί λιγότερη περίσσεια λιπαρότητας, η οποία μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης εξανθημάτων.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Κάντε μπάνιο σε χλιαρό νερό.

Τα πολύ ζεστά μπάνια και τα ντους αφαιρούν από το δέρμα το απαραίτητο λίπος.

  • Περιορίστε το ζεστό ντους σε λιγότερο από πέντε λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά.

Τα σκληρά σαπούνια αφαιρούν την προστασία του δέρματος.

  • Ενυδατώστε το δέρμα σας μετά το ντους ή το μπάνιο.
  • Φροντίστε τις επιρρεπείς σε ακμή περιοχές, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, η πλάτη και το στήθος με μια καλή ενυδατική κρέμα κατάλληλη για τον τύπο της επιδερμίδας σας.
  • Κάντε τακτικά απολέπιση.

Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της ακμής. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη, ρετινοειδή ή σαλικυλικό οξύ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

10 συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών

Οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν εμφανή συμπτώματα, «προειδοποιώντας» μας με αυτόν τον τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

Σε λειτουργία η πρώτη δημόσια δομή Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα

Η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 ασθενείς στη χώρα μας, ενήλικες και παιδιά.

Έλεγχος γονιμότητας: πότε πρέπει να γίνεται και ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου το 8-10% όλων των ζευγαριών έχουν κάποια μορφή προβλήματος υπογονιμότητας.