Η σύγχρονη προσέγγιση της επιστήμης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

 Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας άλλοι καταφεύγουν στη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, άλλοι σε υποκατάστατα γευμάτων, άλλοι σε δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών. Αυτές και άλλες πολλές μέθοδοι υπόσχονται αποτελέσματα που δυστυχώς όμως είναι προσωρινά γιατί τα κιλά επανέρχονται μόλις σταματήσουμε την εφαρμογή της εκάστοτε μεθόδου.

Γράφει η Ειρήνη Ρουσινέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Οι επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν πως η επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι συνυφασμένη με τη διατήρησή του βάρους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή του τρόπου ζωής που περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής, μπορεί να προκύψει μόνο σαν αποτέλεσμα δικής μας ώριμης απόφασης. Καμία δίαιτα δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε και κανένα τρόπο ζωής δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε γιατί έτσι πρέπει ή γιατί έτσι θέλει ο σύντροφός μας. Πρέπει να καταλάβουμε μόνοι μας ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε τη σωστή διαχείριση του βάρους μας.

Για να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες πρέπει να έχουμε ένα κίνητρο, να γνωρίζουμε γιατί προσπαθούμε και τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτή την προσπάθεια (πχ. λόγοι υγείας, βελτίωση φυσικής κατάστασης ή προσωπικοί / επαγγελματικοί λόγοι). Μόνο αν γνωρίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε δεν θα χάσουμε το ενδιαφέρον μας και θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Είναι χρήσιμο να θέσουμε ρεαλιστικό στόχο βάρους καθώς επίσης να ορίσουμε και τον χρόνο για την επίτευξη της απώλειας βάρους. Ο χρονικός κατακερματισμός της όλης προσπάθειας θα βοηθήσει και είναι απαραίτητο να τον καθορίσουμε.

Επίσης, κατά την έναρξη της προσπάθειας θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, τα πιθανά εμπόδια που ήδη υπάρχουν ή ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον, στη διαδικασία απώλειας και διατήρησης του βάρους. Θα πρέπει να εντοπίσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας (πχ περιορισμένος χρόνος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων για την προμήθεια και προετοιμασία γευμάτων, κ.λ.π.), για να προταθούν οι λύσεις, ώστε να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου μας.

Επιπλέον θα χρειαστεί να εντοπίσουμε τα προσωπικά αίτια που μας οδήγησαν στην πρόσληψη βάρους. Πιθανή σύνδεση συναισθήματος και κατανάλωσης φαγητού.

Ακόμη να αποκτήσουμε βασικές γνώσεις γύρω από τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. 

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η διαδικασία απαιτεί προσωπικό χρόνο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Χρειάζεται να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας ώστε να αναγνωρίσουμε τα πραγματικά αίτια που μας οδήγησαν στην πρόσληψη βάρους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος ενός έμπειρου διαιτολόγου είναι καθοριστικός για τον σχεδιασμό μιας τέτοιας παρέμβασης που περιλαμβάνει τη σταδιακή αλλά και μόνιμη αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Ο διαιτολόγος σε συνεργασία με γυμναστή και ψυχολόγο θα μας καθοδηγήσουν στην επιτυχημένη απώλεια βάρους μέσα από την μεταβολή συγκεκριμένων τύπων συμπεριφοράς.

Οι νέες θεραπείες

Σε περιπτώσεις όπου τα συντηρητικά θεραπευτικά μέσα (δίαιτες και φάρμακα) δεν φέρουν αποτέλεσμα η λύση έρχεται από την χειρουργική παρέμβαση. Στη νοσογόνο παχυσαρκία τα συντηρητικά μέσα δεν έχουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους:

α) σε επεμβάσεις που περιορίζουν τη χωρητικότητα του στομάχου και

β) σε επεμβάσεις που δημιουργούν δυσαπορρόφηση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι η αναπνευστική Φυσικοθεραπεία και πως εφαρμόζεται στα παιδιά και τα βρέφη;

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία απευθύνεται σε νεογνά, βρέφη και παιδιά που νοσούν από μία αναπνευστική λοίμωξη, χρόνια βρογχίτιδα ή ακόμα και πνευμονία για την απομάκρυνση της βλέννας και των εκκρίσεων.             

Σιδηροπενική Αναιμία και Διατροφική Αντιμετώπιση

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Γ. Χρούσος: «Το άγχος είναι νόσος και είναι πάντα βλαπτικό»

Υπάρχει «καλό» και «κακό» στρες; Γιατί τα παιδιά είναι...