Πότε και γιατί πρέπει να κάνω αντιτετανικό ορό;

Ο τέτανος είναι μια οξεία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το κλωστηρίδιο του τετάνου ( Clostridium tetani ), ένα κατά Gram θετικό μικρόβιο που παράγει σπόρους.

Το κλωστηρίδιο του τετάνου βρίσκεται κυρίως στο έδαφος, στη σκόνη και στον εντερικό σωλήνα ανθρώπων και ζώων και  αναπτύσσεται αναερόβια στην περιοχή του τραύματος. Ο τέτανος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από υψηλή θνησιμότητα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η διάγνωση του τετάνου βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κλινική εξέταση και στα συμπτώματα που εμφανίζετε. Συνήθως παρατηρείται σπασμός των μασητήρων μυών, δυσκαταποσία, ακαμψία του αυχένα και των κοιλιακών μυών, πυρετός, εφίδρωση, μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός και λαρυγγόσπασμος, μια επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία της αναπνοής.

Εάν πατήσετε ένα καρφί, τρυπηθείτε με κάποιο σκουριασμένο αντικείμενο ή έχετε κάποια ανοιχτή πληγή που υποψιάζεστε ότι έχει μολυνθεί μετά από επαφή με χώμα, περιττώματα ζώων ή λίπασμα, θα πρέπει να λάβετε άμεση ιατρική φροντίδα. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη του κάθε ατόμου.

Εάν δεν έχετε κάνει το εμβόλιο του τετάνου ή έχετε αμελήσει τις επαναληπτικές δόσεις του, ο γιατρός θα σας συστήσει αντιτετανικό ορό. Ο ορός αυτός είναι μια ποσότητα έτοιμων αντισωμάτων που χορηγείται με σκοπό να ενισχύσει την αντίδραση της άμυνας του οργανισμού. Είναι μια μορφή παθητικής ανοσίας και προσφέρει προστασία από τον τέτανο για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Η καλύτερη “θεραπεία” του τετάνου είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. Αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για τον τέτανο χρειάζεται να γίνονται σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Το αντιτετανικό εμβόλιο προσφέρει μακροχρόνια προστασία, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι επαναληπτικές δόσεις.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που «αδειάζουν» τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού μας

Το συνολικό ποσοστό του ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συχνοουρία: που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Οι περισσότεροι την έχετε σίγουρα ακουστά, ενώ κάποιοι από εσάς ίσως να την έχετε ήδη βιώσει. Γνωρίζετε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα;

Αυξημένη Χοληστερόλη: η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας