Η άπνοια στον ύπνο παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό

Η μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου του  Yale.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρα Vahid Mohsenin, «με την έρευνα αυτή αποδείξαμε ότι ασθενείς με άπνοια στον ύπνο απεβίωσαν ή υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια, με συχνότητα τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 48 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, 22 από τους οποίους εμφάνιζαν άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Οι γιατροί έλεγξαν την πίεση του αίματος και χρησιμοποίησαν υπερήχους για να καταγράψουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology, έδειξαν ότι οι ασθενείς με άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν δυσκολία να αντισταθμίσουν τη μεταβολή της πίεσης του αίματος γιατί είχαν ελαττωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Η υπνική άπνοια είναι μια σοβαρή διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές ακούσιες και επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου οι οποίες προκαλούν πτώση της οξυγόνωσης του αίματος. Η αποφρακτική άπνοια είναι η πιο κοινή και η σοβαρότερη μορφή υπνικής άπνοιας. Συνδέεται με στένωση του φάρυγγα που προκαλείται από απόφραξη των αεραγωγών, συνήθως όταν οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού συμπιέζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι συχνότερη στα παχύσαρκα άτομα με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το δυνατό ροχαλητό.

Σύμφωνα με τις  νέες κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Καναδικό Συνέδριο για το Εγκεφαλικό, τουλάχιστον το 60% των ατόμων που πάσχουν από μέτρια ή σοβαρής μορφής άπνοια όχι μόνο κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό αλλά αυξάνονται και τα ποσοστά θνησιμότητας καθώς και ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός δεύτερου εγκεφαλικού, δεδομένα που υποδεικνύουν την ανάγκη βελτίωσης του προσυμπτωματικού ελέγχου και της διάγνωσης της υπνικής άπνοιας για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της...

Δυσκολίες για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς

Αγκάθι στην περίθαλψη και των μεταμοσχευμένων ασθενών, παραμένει το υψηλό κόστος της μετακίνησης και διαμονής τους στην πρωτεύουσα, για λόγους με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση

26 Νοεμβρίου – Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία

Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει το ένα τρίτο του...