spot_imgspot_img

Αποβολές και υπογονιμότητα αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Γυναίκες με ιστορικό αποβολών έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μελλοντικά, σύμφωνα με έρευνα του University of Queensland.

Η αποβολή είναι η πιο συχνή επιπλοκή στην αρχή της εγκυμοσύνης. Είναι μια τραυματική εμπειρία που βιώνει σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες. Ένα μεγάλο ποσοστό αποβολών ( 50% ) παραμένει κλινικώς αδιάγνωστο, γιατί συμβαίνει πολύ πρώιμα και συχνά περνά απαρατήρητο.

Η έρευνα συνέκρινε τα στοιχεία 610.000 γυναικών από Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Σουηδία, Βρετανία και ΗΠΑ. Για την ταυτοποίησή τους αξιοποιήθηκαν υποκειμενικές αναφορές και ερωτηματολόγια, αρχεία νοσοκομείων και εθνικά μητρώα ασθενών και θανάτων και ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξανόταν  όταν υπήρχε ιστορικό με πολλές αποβολές. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είχαν αποβάλει μια φορά είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση μοιραίου και μη μοιραίου εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν αποβάλει. Για τις γυναίκες που είχαν ιστορικό με δύο αποβολές ο κίνδυνος για μη μοιραίο εγκεφαλικό ήταν 12% υψηλότερος και  26% υψηλότερος για μοιραίο εγκεφαλικό. Μετά από τουλάχιστον 3 αποβολές, ο κίνδυνος για μη μοιραίο εγκεφαλικό έφτανε το 35% και για μοιραίο εγκεφαλικό άγγιζε το 82%!

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Gita Mishra « τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς πολλές γυναίκες δεν γνώριζαν ότι οι αποβολές στην εγκυμοσύνη τους δρούσαν ως μια πρόωρη προειδοποίηση για τον κίνδυνο μελλοντικών νόσων».

Η υπογονιμότητα συνδέθηκε με 14% μεγαλύτερο κίνδυνο για μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα υπογονιμότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τη γυναικεία υπογονιμότητα όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αυξάνουν τον κίνδυνονο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  British Medical Journal (BMJ). http://www.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;