Είστε πάνω από 50; Αυτοί είναι οι 10 πιο ασφαλείς τρόποι για να ασκηθείτε στην ύπαιθρο                                       

Περπάτημα

Τα οφέλη από μια μικρή καθημερινή βόλτα διάρκειας 30 λεπτών είναι απεριόριστα: τόνωση κυκλοφορικού, ενδυνάμωση καρδιάς και οστών, βελτίωση ύπνου και ψυχικής υγείας, μικρότερος κίνδυνος άνοιας. Στα θετικά προσθέστε και το ότι δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό-απλώς φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, βγείτε έξω και ξεκινήστε!

Τάι Τσι

Το Τάι Τσι περιλαμβάνει αργές και στοχευμένες κινήσεις που εναρμονίζουν σώμα και νου. Εκτός από τη μείωση του άγχους, αυτός ο «διαλογισμός σε κίνηση» μπορεί να ενδυναμώσει τα άνω και κάτω άκρα του σώματός σας, να σας χαρίσει ευλυγισία και να βελτιώσει την ισορροπία σας. Σημειώστε ακόμα πως μπορείτε να εξασκηθείτε οπουδήποτε, ακόμα και έξω.

Ποδηλασία

Αυτός ο τρόπος άσκησης σας βοηθά να αποκτήσετε δύναμη, να δουλέψετε τους μύες που ευθύνονται για την ισορροπία και να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Εάν υποφέρετε από πόνους πλάτης ή θέλετε να αποφύγετε τις πτώσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα τρίκυκλο ξαπλωτό ποδήλατο. Σε αυτά τα ποδήλατα το κάθισμα είναι τοποθετημένο χαμηλά (προς το έδαφος) και σας επιτρέπει να ποδηλατείτε από μια πιο αναπαυτική, ύπτια θέση.

Κηπουρική

Οι κηπουρικές εργασίες σε τακτά χρονικά διαστήματα σας βοηθούν να περνάτε το χρόνο σας στη φύση και στον καθαρό αέρα ενώ παράλληλα μέσω των κινήσεων του σώματός σας αποτρέπετε την οστεοπόρωση και μειώνετε τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η κατάθλιψη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παιχνίδι με παιδιά

Είτε πρόκειται για παιδιά της γειτονιάς σας είτε για τα εγγόνια σας, ο χρόνος που αφιερώνετε στα παιδιά όχι μόνο κρατά το σώμα σας ενεργό αλλά βοηθά και το μυαλό να παραμένει σε εγρήγορση.

Γκολφ

Μια παρτίδα γκολφ μπορεί να σας κάνει να περπατήσετε πάνω από 6 χιλιόμετρα. Η καρδιά σας ασκείται ακόμα περισσότερο αν κρατάτε τα μπαστούνια σας ενώ περπατάτε. Φροντίστε να τεντώνεστε και προσέξτε τη στάση του σώματός σας καθώς παίζετε, προκειμένου να αποφύγετε τραυματισμούς.

Τένις

Το τένις συμβάλει στην αύξηση της αντοχής της καρδιάς σας, επιταχύνοντας την αναπνοή κατά τις σύντομες εκρήξεις την ώρα του παιχνιδιού. Παράλληλα βελτιώνει την υγεία των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος. Είναι καλύτερο να επιλέξετε έναν συμπαίκτη συμβατό με τις ικανότητές σας. Εάν πάσχετε από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα οστεοπόρωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε καθώς πρόκειται για ένα σχετικά έντονο άθλημα και πρέπει να βεβεωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς.

Κολύμπι

Όταν το επιτρέπει ο καιρός, το κολύμπι σε εξωτερική πισίνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προστατέψετε τον εαυτό σας από καρδιοπάθειες, περιορίζοντας παράλληλα τα επίπεδα στρες στο σώμα σας. Η κολύμβηση είναι ασφαλής ακόμα κι αν βρίσκεστε σε φάση ανάρρωσης από καρδιακό επεισόδιο. Στην περίπτωση που η κολύμβηση δεν είναι το δυνατό σας σημείο, δοκιμάστε να περπατήσετε εντός της πισίνας εκεί που η στάθμη του νερού είναι χαμηλή.

Αεροβική στο νερό

Η αεροβική άσκηση στο νερό, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε πλωτήρες για αντίσταση, τονώνει το μυϊκό σας σύστημα ενώ παράλληλα προστατεύει τις αρθρώσεις από ενδεχόμενη πίεση. Επίσης βελτιώνει την υγεία των οστών μετά την εμμηνόπαυση και σας βοηθά να παραμείνετε ακμαίοι καθώς μεγαλώνετε.

Γιόγκα

Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό χαλάκι μπορείτε να απολαύσετε συνεδρίες γιόγκα σε εξωτερικούς χώρους, στον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Οι απλές διατάσεις της γιόγκα ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, περιορίζουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν το στρες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.