Μπορεί το συναισθηματικό στρες να επηρεάσει το άσθμα;

Ο Γεώργιος Μ. Κρομμύδας MD, Ph, D αναφέρει ότι οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις και τα υψηλά επίπεδα άγχους έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην αναπνευστική λειτουργία και να πυροδοτήσουν την εκδήλωση άσθματος.

Γράφει ο Γεώργιος Μ. Κρομμύδας MD, Ph, D

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Ιδιωτικό Ιατρείο & Πνευμονολόγος ΕΔΟΕΑΠ

Μέλος ΔΣ Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος & Μέλος της ΕΠΕ, E.R.S

https://drkrommidas.gr


Το βρογχικό άσθμα αποτελεί μια κοινή πάθηση του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα, όπως συριγμό, βήχα, αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και δύσπνοια.

Σύμφωνα με μια κατηγοριοποίηση διακρίνουμε:

α. Το εξωγενές άσθμα. Εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Ως αίτια αναφέρονται εξωγενείς αλλεργιογόνοι παράγοντες, όπως η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα γάτας και τα οικιακά ακάρεα. Επίσης μπορεί να προκληθεί   από την επαφή με τον κρύο αέρα ή τον καπνό του τσιγάρου, την υγρασία, τη μούχλα, τις ιώσεις.
β. Το ενδογενές άσθμα. Σε αυτήν την κατηγορία δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του. Η αιτία του είναι άγνωστη και για αυτό θεωρείται ως ένα βαθμό ψυχοσωματική διαταραχή.

Η επιβαρυμένη επομένως συναισθηματική κατάσταση, δύναται  να απορυθμίσει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα τη σύσπαση των βρόγχων και την πρόκληση παρόξυνσης άσθματος. Θεωρείται δεδομένο ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την πάθηση ή τουλάχιστον να προδιαθέσει στην εμφάνισή του. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν παρόξυνση άσθματος και έναν εξ αυτών αποτελεί το άγχος.

Διάφορες μελέτες πραγματοποιούνται για να την καλύτερη αποσαφήνιση της σύνδεσης του άσθματος και των ορμονών του στρες, καθώς φαίνεται ότι το άγχος πυροδοτεί σε ορισμένους ανθρώπους την εκδήλωσή του. Για παράδειγμα μια σημαντική αγχωτική εμπειρία ζωής, όπως ο θάνατος ενός στενού μέλους της οικογένειας, αύξησε τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος σχεδόν στο διπλάσιο για παιδιά που αντιμετωπίζουν άσθμα σε μία από τις  έρευνες, ενώ σημαντικό εύρημα θεωρείται   ότι η αντίδραση του σώματος στο στρες ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών οι οποίες δύναται να οδηγήσουν σε φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων, προκαλώντας ασθματική κρίση. Οι ορμόνες και οι ιντερλευκίνες αυτές έχουν καταγραφεί και είναι γνωστές στην παθογένεια και στην παθοφυσιολογία του άσθματος.

Μπορεί ο καθένας μας να προσπαθήσει να μειώσει στο μέτρο του δυνατού τα επίπεδα άγχους με κάποια από τις παρακάτω μεθόδους:

– μείωση των στρεσογόνων παραγόντων και αποφυγή αγχωτικών καταστάσεων

– καθημερινή φυσική δραστηριότητα και ασκήσεις χαλάρωσης

– επαρκής ύπνος

– ισορροπημένη υγιεινή διατροφή

– ανάθεση ευθυνών

– αναζήτηση  υποστήριξης

Επομένως, είναι δεδομένο ότι οι συναισθηματικές διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη, αλλά και η έντονη χαρά από την άλλη μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση παρόξυνσης άσθματος σε άτομα που έχουν την προδιάθεση. Αυτό δε σημαίνει ότι ο ασθματικός ασθενής δεν μπορεί να βιώνει συναισθήματα, αλλά εφόσον είναι συνεπής στην αγωγή του και  σε συνεργασία με τον πνευμονολόγο του θα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.

Πονόλαιμος: Χρήσιμες συμβουλές για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα

Ο πονόλαιμος είναι ένα συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα για το οποίο, ανάλογα με την αιτία του, υπάρχει και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αυγά και χοληστερίνη: Μια παρεξηγημένη σχέση

Το αυγό αποτελεί μια πλήρη φυσική υπερτροφή, περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια σωστή και ισορροπημένη δίαιτα. Πόσα αυγά όμως μπορούμε να τρώμε την ημέρα, εάν μάλιστα πάσχουμε από υψηλή χοληστερίνη; Στο ερώτημα αυτό απαντά η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.