spot_imgspot_img

TRACE Μεταμορφώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

Εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας στα άτομα με αναπηρία

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Μεταξύ 110 και 190 εκατομμύρια ενηλίκων έχουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία τους. Τα ποσοστά αναπηρίας αυξάνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων νοσημάτων.

Τα ανάπηρα άτομα έχουν λιγότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και χειρότερο επίπεδο υγείας από τον γενικό πληθυσμό. Η αντιμετώπιση των εμποδίων στην παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας στα άτομα με αναπηρία, με κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία σε φοιτητές και επαγγελματίες υγείας, αποτέλεσε το αντικείμενο του έργου «TRACE -Μεταμορφώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος  «Active citizens fund»,  στο διάστημα από 1/5/2021  έως 30/11/2022 στη Θεσσαλονίκη, από το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα. Εταίρος του έργου ήταν η ΑμΚΕ «ALL – Accessible Limitless Living».

Στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σμυρνάκης ανεφερε ότι υλοποιήθηκε πρόγραμμα κατάρτισης φοιτητών και επαγγελματιών υγείας στις ανάγκες των ασθενών με αναπηρία για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Η κατάρτιση περιέλαβε θεματικές για τις έννοιες της αναπηρίας, των στερεοτύπων, της περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή, των μοντέλων αναπηρίας, των εννοιών της συνηγορίας και της αυτοσυνηγορίας, της προσέγγισης διαφορετικών ομάδων ΑμεΑ, της πρόσβασης σε υποδομές, κλινικά σενάρια και πρακτικές συμβουλές.

Παράλληλα με τις δράσεις εκπαίδευσης υλοποιήθηκαν workshops και δράσεις συνηγορίας. Στα workshops κλήθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να αλληλοεπιδράσουν με φορείς εκπροσώπησης αναπήρων ατόμων.

Στόχος των δράσεων συνηγορίας ήταν να καταπολεμηθεί η τάση των επαγγελματιών υγείας και των συνοδών να υποκαθιστούν τα ίδια τα άτομα στη λήψη αποφάσεων για την καθημερινή ζωή τους. Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκε και αξιολόγηση της προσβασιμότητας υποδομών παροχής υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να εξεταστεί ο ρόλος των προσφερόμενων υποδομών στο επίπεδο της τελικής υπηρεσίας. Επιπλέον υλοποιήθηκαν  δράσεις ανάπτυξης των ικανοτήτων του φορέα υλοποίησης, καθώς και δράσεις διαχείρισης και δημοσιότητας καθώς και εννέα κλινικά φροντιστήρια. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Μπορεί ένας μυς να προκαλεί την τριχόπτωση;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς ένας μυς που περιβάλλει κάθε θύλακα της τρίχας μπορεί να παίζει ρόλο στην τριχόπτωση και την αναγέννηση των μαλλιών μας.

Είναι κακό για την καρδιά σας να κοιμάστε από αριστερή πλευρά;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να αυξήσει την πίεση στην καρδιά σας.