Μπορεί κατά καιρούς να έχουν δυσφημιστεί, όμως τα αβγά τελικά είναι μάλλον «παρεξηγημένα», αφού όταν καταναλώνονται σωστά, μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό.
Η θρεπτική αξία των αβγών προκύπτει κυρίως από την παροχή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ένα αβγό μέτριου μεγέθους (60 g) παρέχει περίπου 7 g πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των αμινοξέων είναι τόσο καλή, ώστε η πρωτεΐνη του αβγού να θεωρείται η πρωτεΐνη αναφοράς. Για να γίνει κατανοητό, 2 αβγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100 g κρέατος ή ψαριού.
Η ενεργειακή αξία ενός μέτριου αβγού (60 g) είναι περίπου 376 KJ (90 Kcal). Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι 7 g, με τα περισσότερα από αυτά να περιέχονται στον κρόκο. Τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Ένα αβγό περιέχει επίσης 180 mg χοληστερόλης. Το αβγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, D, E) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο και ψευδάργυρο).
Μία ποσότητα της τάξης των 3-4 αυγών την εβδομάδα θεωρείται ασφαλής. Συνδυάστε τα με λαχανικά ή καταναλώστε τα σε μορφή αυγοσαλάτας ή μέσα σε μπαγκέτα ολικής άλεσης. Αποφύγετε να τα συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα που αυξάνουν τη χολιστερίνη (π.χ κρέας. βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά). Εντάξει, για μία μέρα (το Πάσχα) δεν πειράζει!